DIJAMANTNA LIGA

Velike promjene u atletici; čak se ukidaju pojedine discipline

11.03.2019 u 18:43

Bionic
Reading

Vijeće Međunarodne atletske federacije (IAAF) u ponedjeljak je prihvatilo prijedlog za promjene formata mitinga Dijamantne lige, koje će biti na snazi od sljedeće godine i uključivat će smanjenje broja natjecanja, ukidanje pojedinih disciplina te skraćivanje trajanja natjecanja sa sadašanja dva sata na 90 minuta.

Promjene su rezultat jednogodišnjeg istraživanja provedenog među svim sudoinicima i zainteresiranim stranama, od natjecateljica i natjecatelja, organizatora mitinga, trenera do navijača i televizijskih kuća.

'IAAF Dijamantna liga je način na koji se milijuni sportskih zaljubljenika susreću s vrhunskom atletikom svake godine. To je snažno natjecanje koje slavi svoju 10. godišnjicu, ali možemo ga učiniti još snažnijim i relevantnijim u svijetu u kojem danas živimo', izjavio je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Od 2020. godine Dijamantnu ligu će činiti 12 najboljih mitinga prema kriterijima postavljenima prošle godine, a umjesto dva bit će održan samo jedan završni miting. Dogovoreno je da se svaki miting sastoji od 24 discipline (12 za atletičarke i 12 za atletičare) umjesto dosadašnje 32, a najduža trkačka disciplina će biti 3000 metara. Televizijski prijenosi sa svakog mitinga bit će dostupni širom svijeta, a natjecanja će trajati 90 minuta tijekom kojih će ljubitelji atletike moći pratiti aktualno bodovno stanje i put natjecatelja prema završnom mitingu.

'Promjene nikada nisu lagane, ali potrebno ih je učiniti onda kad ste najsnažniji, što smo mi i napravili', rekao je Sebastian Coe.

  • +10
Sandra Perković Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U prošloj godini atletičarke i atletičari su razdijelili nagradni fond od osam milijuna dolara, a na 14 mitinga ih se natjecalo 789 predstavljajući 83 države.

Vijeće IAAF je na sastanku u Dohi također odlučilo razvijati izvan stadionska natjecanja, što se ponajviše odnosi na bacačke discipline, a ideja je da se 'gledatelji približe akciji'.

Po završetku ove sezone bit će poznato koje 24 discipline će se naći na popisu Dijamantne lige od 2020. godinu.