DIJAMANTNA LIGA

Velike promjene u atletici; čak se ukidaju pojedine discipline

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2019 18:43
  • Objavljeno 11.03.2019 u 18:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Vijeće Međunarodne atletske federacije (IAAF) u ponedjeljak je prihvatilo prijedlog za promjene formata mitinga Dijamantne lige, koje će biti na snazi od sljedeće godine i uključivat će smanjenje broja natjecanja, ukidanje pojedinih disciplina te skraćivanje trajanja natjecanja sa sadašanja dva sata na 90 minuta.

Promjene su rezultat jednogodišnjeg istraživanja provedenog među svim sudoinicima i zainteresiranim stranama, od natjecateljica i natjecatelja, organizatora mitinga, trenera do navijača i televizijskih kuća.

'IAAF Dijamantna liga je način na koji se milijuni sportskih zaljubljenika susreću s vrhunskom atletikom svake godine. To je snažno natjecanje koje slavi svoju 10. godišnjicu, ali možemo ga učiniti još snažnijim i relevantnijim u svijetu u kojem danas živimo', izjavio je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Od 2020. godine Dijamantnu ligu će činiti 12 najboljih mitinga prema kriterijima postavljenima prošle godine, a umjesto dva bit će održan samo jedan završni miting. Dogovoreno je da se svaki miting sastoji od 24 discipline (12 za atletičarke i 12 za atletičare) umjesto dosadašnje 32, a najduža trkačka disciplina će biti 3000 metara. Televizijski prijenosi sa svakog mitinga bit će dostupni širom svijeta, a natjecanja će trajati 90 minuta tijekom kojih će ljubitelji atletike moći pratiti aktualno bodovno stanje i put natjecatelja prema završnom mitingu.

'Promjene nikada nisu lagane, ali potrebno ih je učiniti onda kad ste najsnažniji, što smo mi i napravili', rekao je Sebastian Coe.

  • +10
  • +7

Sandra Perković

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U prošloj godini atletičarke i atletičari su razdijelili nagradni fond od osam milijuna dolara, a na 14 mitinga ih se natjecalo 789 predstavljajući 83 države.

Vijeće IAAF je na sastanku u Dohi također odlučilo razvijati izvan stadionska natjecanja, što se ponajviše odnosi na bacačke discipline, a ideja je da se 'gledatelji približe akciji'.

Po završetku ove sezone bit će poznato koje 24 discipline će se naći na popisu Dijamantne lige od 2020. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!