STROGA PRAVILA

Velikani sporta koji su ostali bez sponzorskih milijuna

23.05.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Dok najbolja hrvatska skakačica u vis Blanka Vlašić u subotu iščekuje nakon gotovo dvije godine stanke nastup na turniru Dijamante lige u New Yorku, po medijima se sve više piše o njezinim bivšim i sadašnjim sponzorima

Kao što je poznato, na adrese Blankinih sponzora s jednog bloga poslana su otvorena pisma. Povod je bio Blankina podrška građanskoj inicijativi U ime obitelji, o čemu se ona kasnije i očitovala u izjavi.

Svoje izjave o Blankinoj podršci spomenutoj udruzi ubrzo nakon što je cijeli slučaj završio u medijima poslali su njezini sponzori Adidas i Lidl. Iako je 'slučaj Blanke Vlašić' još aktualan, prisjetili smo se nekih slučajeva iz svijeta sporta i velikana sporta koji su ostali bez unosnih ugovora. Razlozi su bili svakojaki; od nasilja u obitelji, preko optužbe za ubojstvo pa do optužbe za silovanje...

Oscar Pistorius
(atletika)
Južnoafrikanac Oscar Pistorius u ljeto 2012. postao je prvi paraolimpijac koji je nastupio na Olimpijskim igrama. No, Blade Runer, koji zbog amputacije obiju noga trči na protezama koje izgledaju poput oštrica, na Valentinovo ove godine dospio je na stranice crne kronike jer je pucnjevima iz pištolja usmrtio svoju djevojku, manekenku Reevu Steenkamp. Nekoliko dana nakon ubojstva, dok se utvrđivala odgovornost odnosno nakon što je stigla i službena optužba za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp slavnog južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa počeli su napuštati sponzori.

Tako su mu među prvima suradnju otkazali Nike, slavni proizvođač sportske odjeće i obuće te Oakley, ugledni američki proizvođač naočala.

'Nike nema nikakve planove s Oscarom Pistoriusom u nadolazećoj sezoni', poručili su iz Nikea, iz kojeg su nedavno povukli iz opticaja postere s Pistoriusovim likom i sloganom 'Ja sam metak u sobi'.

Oakley je pak izrazio sućut obitelji Steenkamp te se ogradio od Pistoriusa skoro jednako brzo kao od Lancea Armstronga nakon njegova javnog priznanja sustavnog dopingiranja tijekom karijere.


Kobe Bryant(košarka)
Jedan od najboljih NBA igrača u posljednjih 20-ak godina Kobe Bryant zbog seksualnog skandala koji se dogodio 2004. u američkoj saveznoj državi Kolorado (19-godišnja djevojka ga je optužila za silovanje, a kasnije se nagodila u privatnoj tužbi) izgubio je gotovo sve sponzore uključujući McDonald's i Ferrero (proizvođač Nutelle). Iako je Bryant od početka govorio kako nije bila riječ o silovanju, jedini sponzor koji mu je ostao vjeran je tvrtka Nike. I supruga Vanessa dala mu je podršku nakon ovog skandala oprostivši mu nevjeru. Dodajmo kako je nakon skandala Bryant osvojio još dvije titule NBA prvaka s LA Lakersima i godinama je bio jedan od najbolje plaćenih sportaša svijeta. Naravno, nove sponzore brzo je pronašao uključujući izdašnu ponudu zrakoplovne tvrtke Turkish Airlines.



O. J. Simpson
(američki nogomet)
Kada su njegova bivša žena Nicole Brown i njezin dečko Ronald Goldman pronađeni mrtvi 12. lipnja 1994., glavni i jedini osumnjičeni bio je O. J. Simpson, legenda američkog nogometa i jedini čovjek koji je ikad probijao za više od 2000 jardi dok je sezona imala 14 utakmica. Nakon karijere ostao je aktivan kao gost analitičar, ali i prvo promotivno lice velike kompanije Hertz Rent-A-Car. Veliki mu je sponzor, kao i svi manji, otkazao ugovor nakon što je bježao policiji prije suđenja, iako je na samom krivičnom suđenju presuda bila oslobađajuća. Zanimljivo, 2007. zbog financijskih problema Simpson je opljačkao kasino zbog čega je dobio 13 godina zatvora.

Tiger Woods(golf)
Najboljem golferu svijeta, Tigeru Woodsu, nakon seks skandala i razvoda od supruge Elin Nordegren otkazale su sponzorstvo velike tvrtke poput Accenture Pls i AT&T. Ostali sponzori nisu prekinuli ugovor (Nike, Tag Heuer…), ali Tigeru više nisu koristili u marketinške svrhe.

Tiger je nekoliko godina bio u igračkoj krizi, a nakon što se razveo od Elin, smirio se i počeo sve bolje igrati čemu je dokaz nedavni povratak na prvo mjesto svjetske rang ljestvice. Naravno, zbog uspjeha na terenima ubrzo je potpisao nove sponzorske ugovore, a 2009. objavljeno je kako je postao prvi sportaš u povijesti koji je probio granicu od milijardu dolara (prije poreza).