ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Večer remija na Otoku i Pirenejima

07.04.2009 u 22:38

Bionic
Reading

Premda su bili favoriti protiv Porta i Villarreala, ni Manchester United ni Arsenal nisu uspjeli ostvariti pobjede u prvim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka. 'Crveni vragovi' su remizirali na svom travnjaku s Portugalcima (2:2), a Arsenal je ne baš uvjerljivo na El Madrigalu odigrao 1:1 protiv Španjolaca

S obzirom na reputaciju engleskih klubova u Ligi prvaka, malo tko je očekivao da će Manchester United na svom travnjaku i Arsenal u gostima imati toliko problema da će čak njihovi navijači s podosta strepnje iščekivati uzvrate za tjedan dana. Porto na Old Traffordu i Villarreal na El Madrigalu odigrali su izvrsne mečeve i dobro namučili favorizirane Otočane. Poslije konačnih 2:2 'crvenih vragova' i Porta te 1:1 'žute podmornice' i 'topnika', nitko sa sigurnošću ne može tvrditi tko će proći u polufinale Lige prvaka.

VILLARREAL - ARSENAL 1:1 (1:0)

VILLARREAL. Stadion El Madrigal, 25.000 gledatelja; Sudac: Tom Henning Ovrebo (Norveška)

Strijelci: 1:0 Senna (10), 1:1 Adebayor (66)

Villarreal: Diego Lopez - Angel Lopez, Godin, Rodriguez, Capdevila - Cani (od 46. Mati Fernandez), Senna, Eguren, Ibagaza (od 78. Franco) - Llorente (od 70. Pires), Rossi
Arsenal: Almunia (od 28. Fabianski) - Sagna, Kolo Toure, Gallas (od 43. Djourou), Clichy - Denilson, Song, Fabregas, Walcott (od 78. Ebou) - Nasri - Adebayor

Londonski Arsenal doputovao je u Španjolsku bez našeg Eduarda da Silve, ali ipak s nadom da će dobrom igrom uspjeti ostvariti barem remi na El Madrigalu. Arsene Wenger odavno je sve snage i svoju koncentraciju prebacio na Ligu prvaka, jer u domaćem prvenstvu 'topnici' ni ove godine ne konkuriraju za naslov prvaka Engleske. S druge strane, Villarreal je spremno dočekao favorizirane suparnike, makar i bez friško ozlijeđenog Santija Cazorle, i odigrao vrlo dobru utakmicu, čak bolje nego što se očekivalo.

Domaćini su od starta utakmice preuzeli kontrolu igre, prijetili su Almuniji iz svih pozicija, a u 10. minuti prekrasnim pogotkom Senne stigli su i do vodstva. U redovima Arsenala u to je vrijeme tek Walcott nešto pokušavao, no ubrzo nakon primljenog gola i on se uklopio u sivilo svoje momčadi. Nesreća za Arsenea Wengera bile su i dvije ozljede njegovih nogometaša, pa je menadžer 'topnika' već u 28. minuti morao zamijeniti golmana Almuniju pričuvom Fabianskim, a u 43. minuti i Gallasa Djourouom. Manevarski prostor za kalkuliranje tempom i igrom tako mu je bio posve sužen.

Arsenal je tek sredinom drugog poluvremena krenuo žešće prema golu Villarreala, no obrana Španjolaca prilično je koncentrirano odbijala sve napade. A onda se domaćem golmanu ukazao Emanuel Adebayor: Cesc Fabregas s polovice igrališta uputio je visoku loptu u kazneni prostor 'žute podmornice', Adebayor ju je primio na prsa između dvojice suparničkih braniča i poluškaricama svladao Diega Lopeza.

Do kraja susreta gledali smo otvoreni nogomet, s puno trke i akcija pred jednim i drugim vratima, no do novog pogotka nije došlo. Arsenal je uz ne odveć dobru igru izvukao remi na El Madrigalu i relativno optimistično može iščekivati uzvrat na Emiratesu iduće srijede. Villarreal se pokazao kao jako dobra momčad, koja nije slučajno stigla tako daleko u Ligi prvaka. S obzirom na viđeno, uzvrat će biti itekako uzbudljiv i neizvjestan. Nadamo se, s našim Duduom u momčadi Arsenala…

MANCHESTER UNITED - PORTO 2:2 (1:1)

MANCHESTER. Stadion Old Trafford, 76.200 gledatelja; Sudac: Konrad Plautz (Austrija)

Strijelci: 0:1 Rodriguez (4), 1:1 Rooney (15), 2:1 Tevez (85), 2:2 Mariano (88)

Manchester United: van der Sar - O'Shea, Evans (od 72. G.Neville), Vidić, Evra - Fletcher, Carrick, Scholes (od 72. Tevez) - Ronaldo, Rooney, Park Ji-sung (od 59. Giggs)
Porto: Helton - Sapunaru, Bruno Alves, Rolando, Cissokho - Lucho Gonzalez, Fernando, Meireles (od 79. Tomas Costa, od 90+4 Madrid) - Lisandro Lopez, Hulk, Rodriguez (od 79. Mariano)

Sir Alex Ferguson je pred susret s Portom na Old Traffordu bio savršeno svjestan pada forme svoje momčadi. Čak ni u engleskom prvenstvu pobjede Manchester Uniteda više nisu tako blistave i lako ostvarive, pa je slavni Škot na klupi 'crvenih vragova' oprezno najavljivao svoju prvu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka. S druge strane, Porto je bio lišen opterećenja, jer je bilo posve jasno da su aktualni prvaci Europe, pogotovo na svom travnjaku, ipak izraziti favoriti.

Bio Manchester United favorit ili ne, Porto je poveo već u četvrtoj minuti, nakon početničke pogreške mladog Evansa koji je jedno ubacivanje izbacio iz svog kaznenog prostora prilično nonšalantno. Do lopte je prvi stigao Cristian Rodriguez i odmjerenim udarcem s ruba šesnaesterca pogodio donji desni kut Van der Sara. Domaćini ni nakon primljenog pogotka nisu počeli igrati brže, kao da im je nedostajala lucidnost Ryana Giggsa kojeg je Ferguson ostavio na klupi, a do izjednačenja stigli su nakon nevjerojatne pogreške Brune Alvesa koji je kao zadnji čovjek obrane, ne gledajući tko mu je iza leđa, uputio slabašnu loptu prema svom golmanu, a do nje je bez većih problema stigao Rooney i pogodio za 1:1.

Statistički gledano, 'crveni vragovi' imali su u prvom poluvremenu veliku nadmoć u posjedu lopte, ali prilike i pokušaji ugroze vratara išli su na račun Portugalaca. Jednostavno, Porto je izvrsno prijetio, a engleska obrana bez Rija Ferdinanda bila je na mukama na kakve inače nije navikla.

U drugom dijelu slika na terenu se nije previše promijenila. Istina, domaćini su malo pojačali tempo i više dolazili u priliku za novi pogodak, no i Porto je dobro prijetio. Cissokho i Lisondro dvaput su izvrsno zaprijetili, dok je s druge strane Cristiano Ronaldo nekoliko puta na velike kušnje stavljao golmana Heltona. Ipak, za vodstvo nad čvrstim Portugalcima i Ferguson i navijači 'vragova' mogu zahvaliti izuzetno raspoloženom Rooneyju koji je petom prebacio jednu loptu do Teveza, a Argentinac je s braničem na leđima zakucao loptu za 2:1. I kad su već svi počeli slaviti preokret i pobjedu, Porto se u 89. minuti vratio poput feniksa. Samo četiri minute nakon primljenog gola Lisandro je iskoristio pogrešku O'Sheeja i uposlio usamljenog Mariana, koji je iz blizine izjednačio na 2:2.

U srijedu navečer na rasporedu su druga dva četvrtfinalna para, Liverpool će ugostiti Chelsea, a Barcelona njemački Bayern.