PERICA BUKIĆ OTVORENO

Vaterpolska legenda u šoku zbog rigorozne kazne Dobudu: Neviđeno!

16.07.2015 u 12:10

Bionic
Reading

Nakon što je zlatni hrvatski olimpijac Nikša Dobud dobio četiri godine suspenzije zbog neobavljene doping kontrole, svi ljudi iz hrvatskog vaterpola zgroženi su tom rigoroznom kaznom. Jedan od onih koji je šokiran jest i proslavljeni vaterpolist Perica Bukić koji trenutačno obavlja dužnost dopredsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza

Podsjetimo, FINA (Svjetska plivačka federacija) je nakon tzv. 'doping panela' tj. četveromjesečnog postupka koji je vodila, službeno obavijestila VK Jug da njihov član, 29-godišnji Nikša Dobud, 'ima zabranu nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima do 15. travnja 2019. godine'.

U VK Jugu kazna je odmah proglašena 'drakonskom i neočekivanom', a slično misli i vaterpolska legenda Perica Bukić s kojim smo razgovarali.

'Kada nešto ovakvo stigne od FINA-e, onda znate da je gadno. Iskreno, ne znam kada je netko u sportu dobio tako drastičnu kaznu od čak četiri godine zabrane nastupanja. Neviđeno! Pogotovo ako se naglasi da Dobud nije pao na doping testu, nego je očito došlo do nesporazuma nakon utakmice u Budvi, kada se nije vratio u Dubrovnik na vrijeme na tzv. kontrolu. Kazna je za sve nas koji radimo u vaterpolu šokantna!' kazao je za tportal.hr Bukić, koji se odmah nakon što je kazna postala službena, telefonski čuo s Dobudom kako bi mu dao podršku prilikom žalbe koju će uz pomoć HOO-a poslati Fini.

'Ta noćna mora za Dobuda, VK Jug i, naravno, hrvatski vaterpolo, traje već pet mjeseci, a epilog je da na svog ponajboljeg igrača i zlatnog olimpijca ne možemo računati na nekoliko velikih natjecanja, uključujući i Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru. To je velik udarac za hrvatski vaterpolo, ali još drastičniji udarac Nikši životno. Pa on se uvijek odazivao na dopinške testove i nikada nije bio pozitivan!' dodao je Bukić.

'Svjetska anti-dopinška agencija poznatija kao WADA je organizacija koja se bavi ozbiljnim poslom. Svi mi u Hrvatskoj na strani smo anti-dopinške agencije i borimo se protiv dopinga u sportu, ali ponavljam: ne razumijem gdje su našli podlogu da Dobuda kazne s četiri godine zabrane nastupanja, što je maksimalna kazna?' dodao je Bukić potvrdivši da su iz Saveza poslali dopis u slučaju Dobuda na adresu Fine te ih zamolili da uzmu u obzir činjenicu da se naš vaterpolist uvijek odazivao na doping testove te da je njegov nalaz uvijek bio negativan.