TRAŽI HITAN ODGOVOR

Vapaj nogometnog suca ministru: Sustavno krše zakon...

13.05.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Nekada renomirani nogometni sudac sa više od 1200 odsuđenih utakmica, jedini koji je u povijesti Brodsko-posavske Županije nosio Uefinu licencu, Darko Kolić pismom ministra Šustara upozorava na brojne sumnje u nepoštivanje zakona unutar nogometnog podsaveza njegove županije. Za sve navedeno, tvrdi, ima dokaznu dokumentaciju. Pismo prenosimo u cijelosti

Poštovani ministre,

Kao Dragovoljac i invalid Domovinskog rata, te jedini međunarodni nogometni sudac u povijesti Brodsko-posavske županije postavljam Vam pitanje i molim žuran odgovor.

Do kada će se tolerirati nerad i nepoštivanje zakona, a istovremeno dobivati više nego pristojne plaće? Konkretno radi se o pet (suvišna i nepotrebna brojka zaposlenih) uposlenika Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije koji krše Zakon o sportu, ali redovito dobivaju plaću.

Zakon o sportu jasno kaže i nalaže da se obustavlja svaka isplata do usklađivanja rada navedenih saveza sa Zakonom o sportu. Uz brojna kršenja navest ću Vam neka.

1. Glasnik Hrvatskog nogometnog saveza dana 17.06.2015.g. između ostalog propisao je da delegat na nogometnim utakmicama 3. HNL ne može biti osoba koja je starija od 60 godina, a na listama 3. HNL provela je više od 10 godina i nije napredovala na viši rang. Konkretno radi se o delegatu Ivanu Kurtušiću kojeg je vd tajnika ŽNS Marijan Zovko predložio na listu delegata 3. HNL iako je znao da isti ne ispunjava uvjete.


2. Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza nogometni sudac može utakmice stalnog ranga natjecanja suditi maksimalno do 55 godine života. Na županijskom nogometnim ligama utakmice sudi sudac Stjepan Mijić koji je 29.06.2015. g. navršio 55 godina. Sa tim su bili upoznati Predsjednik komisije nogometnih sudaca ŽNS Denis Rajković i vd tajnik ŽNS Marijan Zovko

3.Odlukom Izvršnog odbora ŽNS Brodsko-posavske dana 31.07.2015. donijeta je odluka da na listama delegata 1. ŽNL mogu biti bivši nogometni suci koji su između ostalog sudili utakmice 1. HNL, 2. HNL, 3. HNL i 4. HNL sveukupno šest godina. Navest ću prezimena nekolicine delegata koji ne ispunjavaju zadane uvjete, ali u sezoni 2015/16 obnašaju dužnost delegata na utakmicama 1 HNL.To su Alilović, Beraković, Peranović, Vuko i Trepšić.

4. Dužnost povjerenika za suđenje na 2. Županijskoj ligi ŽNS Brodsko pos županije obnaša gos.Valentin Šišmanović.Taj isti Valentin Šišmanović na utakmice 2 ŽNL kao nogometne suce šalje svog nečaka i unuka sa kojim živi u istom domačinstvu.Na utakmicama mladeži 2 ŽNL Valentin Šišmanovoć obnaša ulogu delegata.Da se radi o sukobu interesa govori članak Zakona 34.Pravni stručnjak Hrvatskog nogometnog saveza gos.Matija Puhak o sukobu interesa izvjestio je odgovorene u ŽNS Brod-pos.Valentim Šišmanović trenutno uz sva upozorenja obnaša dužnost Povjerenika za suđenje 2 ŽNL

5. Mladi nogometni sudac Cindrić iz Nove Kapele registrirani je i aktivni nogometaš NK Slavonca Nova Kapela.Isti taj nogometni sudac Cindrić sudi utakmice 1 ŽNL u kojoj se natjeće i NK Slavonac.Ulogu predsjednika NK Slavonac Nova Kapela obnaša otac od nogonetnog suca.Branko Cindrić otac nogometnog suca Cindrić član je Izvršnog odbora ŽNS BPŽ. Upravo članovi IO ŽNS donose odluku na kojem rangu će mladi sudac Cindrić suditi. Da li će kao nogometni sudac napredovati ili nazadovati?

6. Dubravko Kolundžić ja aktivni nogometaš NK Batrine. Istovremeno Kolundžić je član Izvršnog odbora ŽNS-a. Otac Dubravka Kolundžić je delegat na utakmicama županijskih liga. U ovom slučaju sin odlučuje o ocu na kojem rangu takmičenja će biti delegat...

7. Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza zabranjeno je malodobnim osobama da sude utakmice seniorskim ekipama. Osobno sam 15.03.2016.g. Disciplinskom povjerenstvu ŽNS podnio prijavu protiv Povjerenika za suđenje 2. ŽNL Valentina Šišmanovića što je svjesno i namjerno na prvenstvene utakmice 2. ŽNL u mjesta Trnjane i Lužane delegirao malodobne Vučinića i Arbanasa. Šišmanović je na vrijeme upozoren pismeno, ali i usmeno na sastanku komisije nogometnih sudaca ŽNS da NE smije delegirati malodobne osobe na utakmicama seniorskog ranga. Nije mi jasno kako do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovoe Disciplinskog povjerenstva.

8. Bez ikakve odluke Hrvatskog nogometnog saveza, Županijskog nogometnog saveza za seminare nogometnih sudaca i delegata (dva puta godišnje) uzima se novac. Tarifa varira od 100 do 200 kuna. Prije se taj novac uzimao na crno. Ove godine se uplaćuje na neke uplatnice. Apsurd je da su krajem prošle 2015. g. članovi Komisije nogometnih sudaca na čelu s Denisom Rajkovićem od tog novca sebi osobno kupovali zimske jakne renomiranih marki.

U sve to sivilo utopio se i županijski sportski inspektor Dalibor Bošnjaković. Inspekcijskim nadzorom Više inspektorice državne uprave gđe. Čikor utvrđeno je da je i sportski inspektor Bošnjaković u sukobu interesa. Uz dužnost sportskog inspektora g. Bošnjaković je istovremeno obnašao dužnost nogometnog suca na utakmicama 1. ŽNL i povjerenika za natjecanje na utakmicama 2. ŽNL. Uz to, g. Bošnjaković je pismenim putem i putem maila upozoren na sve nepravilnosti koje su navedene u ovih osam stavaka. Odgovor g. Bošnjakovića bi se svodio na to da on svojim Inspekcijskim nadzorom u prostorijana ŽNS nije utvrdio nikakve nepravilnosti.

Za sve što sam naveo postoje pisani tragovi

Gospodine ministre nadam se da ćete u skladu sa svojim ovlastoma postupiti po zakonu. S poštovanjem, Darko Kolić.