POZITIVNA NA KONTROLI

Vanja Perišić i službeno suspendirana zbog dopinga

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 15:57
  • Objavljeno 18.11.2009 u 14:25
Vanja Perišić

Vanja Perišić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Karmen Mrkić

Odlukom Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora hrvatska atletičarka Vanja Perišić i službeno je suspendirana zbog pozitivnog nalaza na doping testu na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine

Perišić je jedna od petoro sportaša kod kojih je ponovnim testiranjem uzoraka iz Pekinga, obavljenim u travnju, potvrđen krvni doping CERA. Zbog istog prijestupa MOO je u utorak oduzeo olimpijsko zlato atletičaru iz Bahreina Rachidu Ramziju, a ranije i srebro talijanskom biciklistu Davidu Rebellinu. Sudbinu kao Perišić doživjeli su i njemački biciklist Stefan Schumacher i grčka hodačica Ahtanasia Tsoumeleka.

Odlukom MOO-a u srijedu Splićanki se poništava rezultat postignut na utrci na 800 metara, a Međunarodnoj atletskoj federaciji se nalaže da razmotri daljnje mjere unutar svojih nadležnosti, što uključuje i dvogodišnju suspenziju. Perišić je u Pekingu zauzela 35. mjesto s vremenom od 2:06.82 minuta.

U Hrvatski olimpijski odbor (HOO) danas je stiglo pismo iz MOO-a u kojem se u 28 točaka opisuju proceduralni zahvati, postupci i metode dokazivanja dopinga kod Vanje Perišić. Ona je testirana 7. kolovoza 2008, uoči otvaranja Igara, a uzimanjem uzorka A nađena je zabranjena supstancija mirCERA (treća generacija EPO) i inzulina, što je potvrđeno nalazom uzorka B od 5. lipnja 2009.

Hrvatski olimpijski odbor je, u skladu sa svojim ovlastima, kopiju odluke promptno uputio Vanji Perišić na kućnu adresu, obavijestio Hrvatski atletski savez i Hrvatsku agenciju u borbi protiv dopinga (HADA).

'Hrvatski olimpijski odbor i njegovi čelnici izražavaju žaljenje u slučaju svakog sportaša, pa i Vanje Perišić, koji su, bez obzira da li iz neznanja ili znanja, dali dopingu, toj opasnosti po zdravlje sportaša i potpunu moralnu zastranjenost, prednost spram vlastitoga zdravlja, te moralnoj i etičnoj vrijednosti sportskog nadmetanja', stoji u priopćenju HOO-a koje je potpisao glavni tajnik Josip Čop.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi