LOBIRANJE OKO DRAGULJA

Uzdrmani HKS i Šuker; suspenzija Hezonje nije rješenje!

17.07.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Nakon što je procurila informacija kako se 20-godišnji Dubrovčanin Mario Hezonja našao u Svetom Martinu na Muri na tajnom sastanku s izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Velimirom Perasovićem sve se izglednijim čini kako jedan od naših najnadarenijih košarkaša u ljeto neće zaigrati na Eurobasketu u krcatoj zagrebačkoj Areni

Ako se pokaže točnim kako 203 cm visoki Hezonja kao budući NBA košarkaš Orlando Magica, kluba koji ga je u lipnju izabrao kao petog na draftu, neće igrati na Europskom prvenstvu to će biti velik udarac za našu reprezentaciju. Već i sama vijest o tajnom sastanku s Hezonjom, koju su novinari doznali, razljutila je Perasovića. Kako će tek Perasović biti ljut ako Hezonja otkaže nastup zbog treninga u NBA kampu Orlanda?

Kada su potencijalni nositelji igre u pitanju već sada se može govoriti o tome kako ćemo biti oslabljeni. Podsjetimo, nakon što je zbog ozljede otkazao 217 cm visoki centar Stanko Barać te nakon njega 208 cm visoki Leon Radošević jasno je kako je unutarnja linija poprilično oslabljena. Oba igrača, kada su u formi, potencijalni su članovi startne petorke. Isto vrijedi i za bivšeg igrača Barcelone Maria Hezonju, potentnog beka-šutera koji je vjerojatno u nekim Perasovićevim razmišljanjima imao mjesto u petorci uz Bojana Bogdanovića, igrača Brooklyn Netsa.

Međutim, o tzv. 'slučaju Hezonja' u HKS-u zasad šute što može sugerirati kako još postoji šansa da Hezonja ipak zaigra na Eurobasketu. Naravno, to ne bi odgovaralo Orlando Magicu, klubu za koji je Hezonja nedavno potpisao rookie ugovor kojim mu je u prve dvije sezone garantirano oko sedam milijuna američkih dolara. Trener Orlanda Scott Skiles želi Hezonju vidjeti u kampu krajem kolovoza, nakon što se u rodnom Dubrovniku dobro odmori (klupski liječnici naredili su Hezonji obavezni 30-dnevni odmor!). Poznato je kako NBA klubovi često pritišću igrače, pogotovo novake (rookie), da im se pridruže prije službenog početka priprema.


Je li Hezonja u četiri oka rekao Perasoviću 'kako bi volio igrati za Hrvatsku, ali ga Orlando ne pušta' nije poznato. Naime, čak i ako Hezonju muče lakše ozljede, zbog kojih su mu u Orlandu naredili odmor i zamolili ga da zaboravi na košarku barem 30 dana, vjerojatno bi ga Perasović pričekao još koji dan više od dogovorenog (NBA igrači trebaju se javiti na pripreme 1. kolovoza).

U HKS-u su itekako svjesni kako eventualna suspenzija ili prijetnje 'kako mora igrati' ne bi pomogla nego bi samo dodatno pogoršala stvari za buduća natjecanja koja čekaju generaciju Daria Šarića, Maria Hezonje, Dragana Bendera i drugih. Naime, potencijalna suspenzija Fibe na recimo šest mjeseci, jer se Hezonja nije odazvao pozivu i pojavio na liječničkom pregledu, apsolutno mu u NBA ligi ne bi naštetila. Plastično rečeno; suspenzija Fibe u NBA ne znači baš ništa!

Stoga je jasno zašto u HKS-u šute i vjerojatno će sljedećih dana na razne načine pokušati pronaći rješenje koje zadovoljava sve strane. Vjerojatno će i predsjednik HKS-a Ivan Šuker povući neke poteze kako bi 'omekšao' obitelj Hezonja koja se već polako priprema na odlazak u SAD. Lobiranje je počelo…

'Na tu temu nema službenih informacija. Zaista mi je žao…', kratko je za tportal.hr kazao tehniko reprezentacije Marin Mrduljaš.

Hezonja Hrvatskoj treba, ali u konačnici će to biti njegova odluka...