PREBAČENI HELIKOPTEROM

Užas u Kitzbühelu: Szollos glavom udario u zaleđenu stazu, ozlijedio se i Cuche

17.01.2024 u 18:49

Bionic
Reading

U srijedu je održan drugi trening spusta na legendarnom Streifu u austrijskom Kitzbuehelu, koji je dvaput prekidan zbog padova skijaša koji su iziskivali intervenciju liječnika i prijevoz unesrećenih helikopterom

Izraelski predstavnik Barnabas Szollos je doživio težak pad nakon samo deset sekundi vožnje, pri kojem je glavom udario u zaleđenu podlogu te pritom izgubio u kacigu i otklizao u zaštitnu mrežu. Ovom 25-godišnjem skijašu je pomoć dugo pružana uz stazu prije nego što je helikopterom prevezen u bolnicu.

O njegovom zdravstvenom stanju još nema informacija.

Ozlijeđen je i švicarski reprezentativac Remi Cuche, nećak proslavljenog skijaša Didiera Cuche koji je rekorder s pet pobjeda u utrkama Svjetskog kupa na Streifu. On je morao prekinuti svoju vožnju, a prema govoru tijela, čini se da je ozlijedio koljeno. I po njega je došao helikopter.

Bolje od spomenute dvojice prošao je Austrijanac Stefan Babinsky koji je pao prije ulaska u poznatu "traverzu", nakošeni dio staze prije koji prethodi završnoj strmini. Babinsky je završio u zaštitnoj mreži, ali se sam, bez ičije pomoći, spustio do cilja.

Na drugom treningu je najbolji rezultat (1:56.11 minuta) ostvario Francuz Nils Allegre, a drugi je bio njegov sunarodnjak Blaise Giezendanner sa samo dvije stotinke lošijim vremenom.

Brze discipline su ove sezone koštale teških ozljeda već nekolicinu sjajnih skijaša iz samog svjetskog vrha. Tako je Austrijanac Marco Schwarz 28. prosinca teško ozlijedio koljeno pri padu na spustu u talijanskom Bormiju, a prošli vikend u Wengenu je bio koban za Francuza Alexisa Pinturaulta, koji je također završio sezonu s ozlijeđenim koljenom, te za Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea, koji je zadobio duboku posjekotinu na potkoljenici i iščašio rame.   

Kitzbuehel će u subotu i nedjelju biti domaćin utrkama najboljih svjetskih spustaša, a u nedjelju će se skijaši boriti za bodove u slalomu.