ATP I WTA TURNIRI

Gotovo savršen dan za hrvatski tenis; izborena čak tri četvrtfinala, jedino je pokleknuo Marin Čilić

25.04.2019 u 19:04

Bionic
Reading

Četvrtak je bio uspješan dan za hrvatske tenisače i tenisačice koji su izborili tri četvrtfinala, a jedino Marin Čilić nije dobro prošao

Hrvatski tenisač Marin Čilić nastavio je nizati poraze, u 2. kolu ATP turnira u Budimpešti prvog je nositelja svladao Urugvajac Pablo Cuevas sa 5-7, 7-6 (6), 7-6 (3) nakon tri sata i 12 minuta igre.

Čilić je bio slobodan u 1. kolu u Budimpešti, a u 2. je kolu izgubio iako je imao meč-loptu uz servis u "tie-breaku" drugog seta. U 3. setu je dva puta imao "break" prednosti, kod 1-0 i 2-1, ali u oba je navrata odmah gubio tu prednost, da bi kod zaostatka 4-5 i 5-6 bio suočen sa po dvije vezane meč-lopte Urugvajca, ali u oba se navrata uspio spasiti. Nažalost, u odlučujućoj igri Cuevas je vrlo brzo pobjegao na 5-1 i zatim iskoristio ukupno svoju šestu meč-loptu.

Čiliću je ovo četvrti uzastopni poraz na ATP Touru, a posljednju pobjedu ostvario je još prije 50 dana u 2. kolu Indian Wellsa.

  • +7
Australian Open, Marin Čilić - Roberto Bautista Agut Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA - 25.) plasirala se u četvetrfinale WTA Premier turnira u Stuttgartu, gdje je u dvoboju 2. kola svladala Ruskinju Dariju Kasatkinu (WTA - 22.) sa 6-1, 7-5 nakon 79 minuta igre.

U njihovom prvom dvoboju Vekić je projurila prvim setom oduzevši triput servis Kasatkinoj. U prvoj dionici meča 22-godišnja Osječanka napravila je samo četiri neforsirane pogreške i iskoristila sve promašaje svoje suparnice.

U drugom setu je Vekić počela više griješiti pa je Kasatkina dobila priliku za povratak u meč. Ruskinja je dvaput imala prednost 'breaka' (2-1, 3-2), ali je oba puta Vekić odmah u sljedećem gemu vraćala izgubljeno. Kad je trebala odservirati za odluku u 'tie-breaku' drugog seta Kasatkina je ponovno počela promašivati, a na meč-loptu je napravila dvostruku pogrešku i tako poslala hrvatsku tenisačicu u treće četvrtfinale na Premier turnirima u ovoj godini. Donna Vekić je u Brisbaneu došla do polufinala, a u St. Peterburgu do finala.

Na putu prema polufinalu u Stuttgartu našu najbolju tenisačicu čeka prva igračica svijeta Japanka Naomi Osaka koja je sa 6-4, 6-3 svladala Tajvanku Su-Wei Hsieh i time se zadržala na svjetskom tronu bez obzira na daljnje događaje i rezultate u Stuttgartu.

Vekić je protiv Osake igrala jednom i izgubila prije tri godine u 1. kolu Australian Opena.

Dvoboj Vekić - Osaka na rasporedu je u petak.

  • +4
Donna Vekić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska tenisačica Petra Martić (WTA - 40.) preokretom je stigla do pobjede 4-6, 7-5, 6-3 nad Rumunjkom Anom Bogdan (WTA - 150.), kojom se plasirala u četvrtfinale WTA turnira u Istanbulu.

U dvoboju u kojem je čak sedam puta gubila servis, ali i devet puta uspjela osvajati gemove u kojima je Rumunjka bila na početnom udarcu, Martić je nadoknadila set i 'break' zaostatka (4-6, 1-3). Nakon što je izborila odlučujući set, naša je tenisačica preuzela kontrolu i s tri 'breaka' u trećem setu došla do pobjede nakon dva sata i 15 minuta igre.

Za mjesto u polufinalu Martić će igrati protiv pobjednice dvoboja Francuskinje Kristine Mladenović (WTA - 66.) i Ukrajinke Katerine Kozlove (WTA - 91.).

Dva četvrtfinalna para su poznata, a čine ih Španjolka Arruabarrena i Čehinja Vondroušova te Čehinja Strycova i Kazahstanka Ribakina.

  • +3
Hrvatska tenisačica Petra Martić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatski tenisač Borna Ćorić (ATP - 15.) igrat će u četvrtfinalu ATP turnira u Budimpešti, gdje je kao 2. nositelj u svom premijernom nastupu svladao Nizozemca Robina Haasea (ATP - 64.) sa 6-3, 4-6, 6-4 nakon dva sata i jedne minute igre.

U dvoboju uspona i padova u Ćorićevoj igri, naš tenisač je s dva 'breaka' uvjerljivo osvojio prvi set. No, u drugom je upao u zaostatak od dva 'breaka' (2-5) koji nije uspio nadoknaditi. U trećem setu je Ćorić poveo sa 3-0, Haase se vratio do 3-3, ali je Nizozemac još jednom popustio na servisu u 10. gemu, kad je hrvatski reprezentativac iskoristio drugu meč-loptu.

Ćorić će se za mjesto u polufinalu boriti protiv srpskog tenisača Filipa Krajinovića, kojeg je pobijedio u njihovom jedinom dosadašnjem dvoboju odigranom u 3. kolu ovogodišnjeg Australian Opena. Dvoboj Ćorić - Krajinović na rasporedu je u petak.

Prvi nositelj turnira u Budimpešti je Marin Čilić, a za mjesto u četvrtfinalu borit će se protiv Urugvajca Pabla Cuevasa. Uspije li svladati urugvajskog tenisača u četvrtfinalu će ga čekati Talijan Matteo Berrettini koji je sa 7-6 (8), 6-2 nadigrao Slovenca Aljaža Bedenea.

  • +43
Borna Ćorić, hrvatski tenisač Izvor: Pixsell / Autor: Scott Kinser/Cal Sport Media