SVIMA ĆE NEDOSTAJATI

Uoči VN Azerbajdžana sve u Formuli 1 uzdrmala je tužna vijest, a u jednoj od najvećih momčadi ovoga sporta su totalno shrvani

06.06.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Formula 1 izgubila je još jednog člana svoje velike obitelji, preminuo je Mansour Ojjeh (68) koji je četiri desetljeća bio dio momčadi McLarena

Prije dva tjedna preminuo je kontroverzni bivši prvi čovjek FIA-e Max Mosley, a auto-moto sport uzdrmala je nova smrt. McLaren je u nedjelju ujutro izvijestio javnost da je uspješni poduzetnik Mansour Ojjeh rođen u Švicarskoj umro u Ženevi okružen svojom obitelji.

Ojjeh bio najpoznatiji u F1 krugovima po desetljećima dugoj suradnji s McLarenom, iako je njegov prvi ulazak u taj sport zapravo započeo s Williamsom 1979. Njegova firma ušla je u suradnju s Mclarenom 1981. Od tada je Ojjeh bio dioničar te momčadi, a jedno vrijeme i većinski vlasnik sve dok britansku momčad nije preuzela jedna bahrainska investicijska tvrtka, no ovaj biznimsen je i dalje ostao unutra.

Za njegovo vrijeme Mclaren je došao do 10 od svojih 12 naslova prvaka u konkurenciji konstruktora, a poznati vozači koji su osvajali naslove bili su Alain Prost, Niki Lauda, Ayrton Senna, Mika Hakkinen i Lewis Hamilton.

Ojjeh je zadnjih desetak godina bio lošeg zdravlja, godine 2013. imao je dvostruku transplataciju pluća, ali se vratio da bi tek 2020. svoje mjesto u McLarenu prepustio sinu Sultanu.

'Mansour je bio div našeg sporta. Nedostajat će mi kao i cijeloj F1 zajednici', rekao je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali.

'Smrt Mansoura Ojjeha shrvala je sve u McLarenu. Mansour je bio u srcu i duši naše momčadi gotovo 40 godina', poručio je šef McLarena Zak Brown.