POLUFINALE LIGE PRVAKA

Unitedu minimalna, ali i zaslužena pobjeda

29.04.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Prvi polufinalni ogled Lige prvaka, između Manchester Uniteda i Arsenala završio je pobjedom domaćina 1:0. Strijelac jedinog gola bio je John O'Shea u 17. minuti. Naš Eduardo u dresu Arsenala igrao je od 82. minute

Nogometaši Manchester Uniteda u prvoj su polufinalnoj utakmici pobijedili Arsenal sa 1:0, a pogodak za 'crvene vragove' u 17. minuti zabio je John O'Shea. Prema svemu prikazanom, taj je rezultat potpuno zaslužen iako je po broju prigoda mogao biti i izraženiji. No gosti su na golu imali raspoloženog Almuniju koji je, unatoč porazu, ostavio Arsenal u utrci za rimsko finale.  

Iako je sir Alex Ferguson najavljivao da će se o putniku u finale odlučivati tek u uzvratnoj utakmici u Londonu sljedećeg tjedna, Škot je postavio otvorenu formaciju, sa željom da možda već pred svojim navijačima osigura finale. Na teren je izveo trojicu napadača, Ronalda, Rooneya i Teveza, a već u drugoj minuti njegovi su igrači bili pred Almunijom. Fletcher je ubacio, a Rooney je glavom pucao, no španjolski se vratar ispružio i spriječio pogodak.

S druge strane, Wenger je izveo zatvoreniju postavu, s jednim klasičnim napadačem, Adebayorom, a takvom igrom teško je mogao parirati 'crvenim vragovima'. No uspjeli su se 'topnici' othrvati početnom naletu domaćina, ali bez konkretnijih prijetnji Van der Saru.

I kada se očekivala izjednačenija utakmica, to jest da i Arsenal nešto napravi, Manchester United ubacio je u 'višu brzinu' te se probijao najviše po desnoj strani, koju je trebao čuvati mladi Gibbs. U 17. minuti O'Shea je ubacio, a Tevez glavom pucao, no Almunia je još jednom spasio goste. U nastavku akcije, nakon kornera koji je izveo Carrick, a nespretno izbacio Silvestre, loptu je na petercu zahvatio John O'Shea te zabio za 1:0 počastivši se uoči 28. rođendana.

Gosti su prvi put ozbiljnije zaprijetili tek u 28. minuti preko Fabregasa, koji je s ruba 16-erca pucao prema vrataru domaćih, ali Van der Sar nije imao problema s hvatanjem lopte.

Ipak, ManUtd večeras je bio puno bolji te je već u sljedećoj minuti Almunia dva puta spašavao svoju mrežu. Oba puta prijetio mu je Ronaldo. U završnici prvog dijela, u prilici je bio i Rooney, ali njegov udarac s lijeve strane otišao je pokraj gola.

Drugo poluvrijeme nastavilo se u istom ritmu, a to znači s puno trke obiju momčadi, ali i premoći Manchester Uniteda. Domaćini su zaprijetili u 54. minuti preko Cristiana Ronalda te u 61. preko Andersona. No rezultat se nije promijenio, a prvi udarac u nastavku prema Van der Saru gosti su uputili tek u 63. minuti preko Adebayora. Taj pokušaj Togoanca bio je nagovještaj bolje igre gostiju.

Vrlo brzo stigao je odgovor Fergusona, koji je u igru, umjesto Teveza i Andresona, uveo Berbatova i Ryana Giggsa, 'jubilarca' sa 800 utakmica u dresu 'crvenih vragova'. Posljedica tog ulaska bila je brza kontra u 69. minuti koju je sjajnim, ali i za mrvicu nepreciznim udarcem, završio Ronaldo. Novi igrači koji su ušli unijeli su pravu živost, posebno Giggs na lijevoj strani. U 73. minuti zaprijetio je Carrick, a u 75. minuti i Giggs. No udarac Velšanina u korner je izbio Silvestre. Giggs je u glavnoj ulozi bio i u 78. minuti, no prije nego je dobio loptu bio je u zaleđu, pa su suci prekinuli njegovu akciju.

A u 82. minuti, Arsene Wenger u igru je poslao našeg Eduarda izvadivši Adebayora. Međutim, ni hrvatski reprezentativac, kojeg je u prvom duelu pokosio Rio Ferdinand, nije mogao napraviti ništa konkretnije pa je dvoboj na Old Traffordu završio rezultatom 1:0. Rezultatom koji daje prednost Manchester Unitedu, ali i ostavlja nadu Arsenalu.

Ovom pobjedom ManUtd produljio je niz bez poraza u Ligi prvaka na 24 susreta, dok na Old Traffordu nije poražen 21 utakmicu.

Uzvratna utakmica na rasporedu je 5. svibnja u Londonu na stadionu Emirates.

MANCHESTER UNITED - ARSENAL 1:0

MANCHESTER- Stadion Old Trafford - 76.200 gledatelja; Sudac: Claus Bo Larsen (Danska);
Strijelci: 1:0 O'Shea (18)
Žuti kartoni: Tevez

Manchester United
: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand (od 87. Evans), Vidić, Evra - Fletcher, Carrick, Anderson (od 67. Giggs) - Ronaldo, Tevez (od 67. Berbatov), Rooney

Arsenal: Almunia - Sagna, Toure, Silvestre, Gibbs - Diaby, Song - Walcott (od 70. Bendtner), Fabregas, Nasri - Adebayor (od 82. Eduardo)