VIŠE NEMA NAZAD!

Uefa se pokrenula, na potezu je USKOK

19.08.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Priča oko namještanja utakmica u Hrvatskoj se konačno zakotrljala, no javnosti je nejasno kakvu ulogu u tom slučaju ima Uefa, koja djeluje gotovo kao glavni istražni organ

Dolazak Uefinog istražitelja u Hrvatski nogometni savez znači da se priča oko navodnog namještanja utakmica u hrvatskom nogometu konačno zakotrljala. Premda još uvijek nema gotovo nikakvih priopćenja i saznanja o konkretnim optužbama, već je sve na razini nagađanja, sasvim je jasno da se puno toga događa. No pitanje je i što uopće Uefa može ili mora poduzeti u konkretnom slučaju.

Naime, Uefa je kontinentalna federacija nogometnih saveza i ona temeljem ugovora sa savezima ima tek moć kažnjavati utvrđene nepravilnosti vezane uz svoj pravilnik. Konkretno, HNS se potpisom ugovora o članstvu u Uefi obavezao pridržavati pravilnika i svako odstupanje od toga može biti kažnjeno. Slijedom tog ugovora, i svi klubovi koji su članovi HNS-a imaju iste obaveze.

'Uefa provodi svoju istragu temeljem propisa koji su prihvatili njezini članovi i njezine ingerencije odnose se isključivo na nogomet. Dakle, ako Uefin istražitelj dobije saznanje o recimo namještanju utakmice, tad će kazne biti izrečene isključivo stranama koje su prekršile pravilnik', pojasnio nam je Alan Sorić, odvjetnik s višegodišnjim iskustvom u radu s europskim sportskim federacijama, konkretno s čelnom europskom rukometnim federacijom, EHF-om.

To zapravo znači da će Uefa tek kazniti osobe za koje su njezini istražitelji utvrdili da su se bavili nedopuštenim stvarima i ništa više. Ukoliko se utvrdi i počinjenje kaznenog djela, tad će Uefa slijedom vjerojatnosti, a ne obaveze, o tome izvijestiti i nadležno državno odvjetništvo.

'Uefa nema pravnu snagu kažnjavati, nego može samo obavijestiti državno odvjetništvo o utvrđenim kaznenim djelima. Je li Uefin inspektor već utvrdio kazneno djelo ili nije, te je li o svemu obavijestio i naše Državno odvjetništvo, to naravno ne znamo. Po meni, sasvim je jasno da u Hrvatskoj postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo namještanja utakmica počinjeno, pa bi hrvatsko Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti trebalo pokrenuti istragu. Možda je istraga već i u tijeku, no to mi zasad ne moramo znati', pojašnjava nam odvjetnik Sorić.

Češljanje hrvatskog nogometa, pa makar se radilo i o jednoj jedinoj utakmici, krenulo je i to mora vratiti osmijeh na lica ljubitelja nogometa. Povratka nema i samo je pitanje što je utvrdio Uefin istražitelj i je li hrvatsko Državno odvjetništvo obaviješteno o eventualnom pronalasku kriminalnih radnji. Ukoliko je odgovor na sva pitanja potvrdan, tad će se hrvatski nogomet barem malo pomaknuti iz gliba u koji je upao.