VRIJEME JE ISTEKLO

U srijedu je najvažniji sastanak u povijesti talijanskog nogometa, jer prijeti katastrofa; ako ne dođe do dogovora, Serie A neće preživjeti

11.05.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Serie A je pred propašću, a u srijedu je možda najvažniji sastanak u povijesti talijanskog nogometa i ukoliko ne dođe do dogovora, dio klubova završit će u bankrotu

Prije 20-30 godina talijansko prvenstvo slovilo je za najjače na svijetu, a klubovi su se smatrali najboljima u svim segmentima od igračke kvalitete do financijske moći i organizacijskih sposobnosti.

No puno toga se do danas promijenilo, primat su preuzele neke druge lige poput onih u Španjolskoj i Engleskoj, a Serie A i njezini klubovi postali su suočeni s manjkom novca što se može najbolje vidjeti u ovoj krizi koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Odjednom su prvoligaši ostali bez prihoda od ulaznica, sponzora, drugih marketinških aktivnosti, a ugasila se i najvažnija 'pipa' – televizijska prava. Tvrtke koja polažu prava na utakmice talijanskog prvenstva (TV operator SKY, sportska digitalna tvrtka DAZN i svjetska sportska agencija IMG) nisu uplatile zadnju ratu od 220 milijuna eura (ugovor težak 1,3 milijarde eura), a po zadnjim informacijama ni ne namjeravaju.

Bez tih milijuna mnogim klubovima u Serie A prijeti bankrot (nagađa se da ih je namanje šest).

Uglavnom te tvrtke su pojedinačno razgovarale sa klubovima, predstavile im svoj plan koji uključuje smanjenje dogovorenog iznosa, jer i nositelji tv prava gube zaradu, ali na to čelnici talijanskih momčadi nisu pristali.

I zato je u srijedu možda najvažniji sastanak u povijesti nogometa na Apeninskom poluotoku kada bi se trebali za istim stolom naći klubovi i predstavnici nositelja prava. Ukoliko ne dođe do dogovora cijela stvar bi završila na sudu što je također katastrofalna vijest za klubove, jer su sudski procesi dugotrajni, a njima novac za plaće igrača, trenera i radne zajednice treba odmah.

Pandemija koronavirusa bacila je Seriu A na koljena, a televizijske kuće bi mogle dokrajčiti nekada najsnažniju ligu.