KAKVE NAJAVE

U Split stiže krema predvođena Blankom i Asafom Powelom!

10.08.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Poljud je spreman i ljubitelji atletike uskoro će moći uživati u najvećem mogućem spektaklu: u Split dolaze ultra zvijezde predvođene Blankom Vlašić i Asafom Powelom

Kup kontinenata, jedino ovogodišnje globalno atletsko natjecanje na otvorenom, u Splitu će 4. i 5. rujna ugostiti svjetsku kremu: organizatori su u utorak ujutro, dan nakon zaključivanja preliminarnih lista natjecatelja, objavili da na Poljud dolaze nositelji 51 olimpijske medalje i čak 136 medalja sa Svjetskih prvenstava.

‘Po prijavljenim imenima i najboljim ovogodišnjim rezultatima, Kup kontinenata znatno je jači i od nedavnog Europskog prvenstva u Barceloni’, kazao je direktor manifestacije Siniša Ergotić.

Osim Blanke Vlašić i Sandre Perković, dvije hrvatske europske prvakinje koje će na Poljud definitivno privući publiku, u Split dolaze Asafa Powell i Christophe Lemaitre (utrka na 100 metara), zatim Kenijac David Rudisha (koji će loviti svjetski rekord na 800 metara), velika zvijezda bacanja koplja Andreas Thorkildsen, srednjoprugaš Bernard Lagat, kubanski sprinter Dayron Robles, kuglaš Christian Cantwell…

Ukupno, na Poljudu će početkom rujna nastupiti četiri stotine najboljih svjetskih atletičara podijeljenih u četiri reprezentacije – Europu, Ameriku, Afriku te Aziju i Oceaniju. Minimalni kriterij za nastup u europskoj i afričkoj reprezentaciji je srebrna medalja s kontinentalnog natjecanja, a u preostalima najbolji rezultati na svjetskim ljestvicama. U Splitu će se pojaviti vlasnici najboljih ovogodišnjih rezultata u desetak disciplina, a kao poseban kuriozitet najavljen je nastup Amerikanke Chaunte Howard. Ona će, naime, u jednome danu pokušati osvojiti dvije zlatne medalje u skakačkim disciplinama, dalju i visu.

Organizatori veliku gužvu očekuju u štafetnim utrkama, gdje se očekuje dominacija Amerikanaca - samo za utrku 4x100 metara kandidira čak šest vrhunskih sprintera (Martina, Sprewell, Dicks, Baley, Blake i Powell).

Kup kontinenata održat će se samo tri dana nakon Hanžeka, a organizatori su se pohvalili vrlo dobrom suradnjom s voditeljima zagrebačkog mitinga. Poljud je već potpuno spreman, prošao je sve testove IAAF-a i proglašen najboljim atletskim stadionom u jugoistočnoj Europi, a jedini problem još uvijek su sramotno zapušteni sanitarni čvorovi za gledatelje. Organizatori su danas najavili postavljanje stotinjak kemijskih WC-a.