razočarao javnost

U Španjolskoj treneru Barcelone nabrojali sve grijehe: Spominju mu i Rakitića...

08.05.2019 u 16:16

Bionic
Reading

Trener Barcelone Ernesto Valverde proglašen je glavnim krivcem za debakl na Anfieldu i unatoč tome što je osvojio Primeru, a mogao bi i Kup kralja, španjolska javnost njime je razočarana i pritišće katalonski klub da ga se riješi...

Poraz 4:0 Barcelone na Anfieldu i ispadanje unatoč uvjerljivoj pobjedi u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka odjeknuo je kao eksplozija katalonskom i španjolskom javnosti, a svi vidi za takav debakl samo jednog krivca.

  • +12
Liverpool - Barcelona (uzvratna utakmica polufinala Lige prvaka) Izvor: Pixsell / Autor: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Riječ je o treneru Ernestu Valderdeu koji je u posljednje dvije sezone s Barcelonom osvajao Primeru te će vjerojatno uzeti dva trofeja u nizu i u Kupu kralja, no u Ligi prvaka ispadao je na nevjerojatan način, nakon pobjeda u prvim utakmicama s tri pogotka razlike. Prvo mu se to dogodilo prošle godine u četvrtfinalu protiv Rome, a sada i u polufinalu protiv Liverpoola.

Navijači Barcelone na društvenim mrežama započeli su pritiskati upravu svog kluba da ga unatoč osvojenim trofejima maknu uoči sljedeće sezone, a dnevnik Marca nabrojao mu je sve grijehe iz sporne uzvratne utakmice.

Prije svega mu se zamjera što je izveo na teren istih 11 igrača kao u prvoj utakmici, u kojoj je doduše Barcelona uvjerljivo pobijedila, ali i pokazala mnoge slabosti koje je Liverpool na kraju vješto iskoristio.

Također mu se ne prašta forsiranje Philippea Coutinha koji već dugo ne igra na najvišem nivou, no Valverde mu je slijepo vjerovao, što mu se nije isplatilo ni ovog utorka. Spočitavaju mu i što je prekasno zamijenio Ivana Rakitića koji nije imao svoj dan, tek u 80. minuti kada je već panika učinila svoje i više nije bilo izgleda spasiti utakmicu.

Ugledni dnevnik smatra da je velika pogreška Barcinog trenera bila ta što nije od početka koristio Brazilca Arthura koji bi bio dobro rješenje za visoki pritisak Liverpoola, fatalan za Barcinu defanzivu u prvom poluvremenu. Valverdeu se zamjera da momčad rotira po šabloni, a ne prema stanju na terenu ili formi i profilu igrača, što ga je ovaj put koštalo europskog brodoloma.

'Pet neobjašnjivih pogrešaka,' zaključuje Marca, a Valverdeu neće biti lako zadržati trenersku stolicu u uglednom klubu, iako je produžio ugovor. Uostalom, i sam je priznao nakon potpisivanja da mu taj papir ništa ne znači ako stvari krenu nizbrdo...