PADALI REKORDI

U čast Mihaliću Barnabas i Bjeljac pobijedili na utrci Kutina - Voloder

11.09.2016 u 23:12

Bionic
Reading

Bene Barnabas i Bojana Bjeljac pobjednici su 16. izdanja tradicionalne cestovne utrke trčane ove nedjelje od Kutine do Volodera, u sklopu Voloderske jeseni, a rekordan broj natjecatelja i prisutnost trkačkih legendi posebno su razveselile organizatore...

Ljubitelji trčanja u Moslavini ponovno su došli na svoje ove nedjelje. Po iznimno toplom i sparnom vremenu rekordna 184 natjecatelja nastupila su na 15 kilometara dugačkoj utrci koja je startala na glavnom Trgu u Kutini, a završila ispred glavne pozornice Voloderske jeseni u Voloderu. Unatoč teškim uvjetima svjedočili smo iznimnim rezultatima onih najboljih te dolasku na cilj gotovo svih koji su startali, bez obzira bili oni profesionalci ili rekreativci.

U muškoj konkurenciji još jednom smo gledali mađarsku dominaciju, kao i u nekim prethodnim izdanjima ove utrke. Ovaj je put bivšeg pobjednika Tamasa Nagyja u tijesnoj završnici pobijedio Bene Barnabas, dok je treće mjesto pripalo najboljem hrvatskom predstavniku Danijelu Faku.

'Staza mi se jako svidjela, bila je vrlo brza i dobro sam se osjećao na njoj,' izjavio je nakon utrke Barnabas, 30-godišnji bivši europski dugoprugaški juniorski prvak koji je u Voloder ušao s odličnim vremenom 48:55, četiri sekunde ispred sunarodnjaka Nagyja.

U ženskoj utrci nije bilo dramatične završnice, jer je sjajna bosansko-hercegovačka trkačica Bojana Bjeljac pomela konkurenciju i s više od pet minuta prednosti ušla u cilj ispred najbolje Hrvatice Tanje Samardžić, dok je treće mjesto pripalo Dubravki Vešligaj.

'Uvjeti za trčanje bili su pakleni, ali bilo mi je super i izdržala sam. Ovo mi je prva pobjeda na ovoj utrci i mogu reći da je sve bilo odlično i nemam nikakvih zamjerki,' rekla je kasnije perspektivna 27-godišnja BH trkačica kojoj je zamalo pobjegla norma za nastup u Riju u maratonu ovog ljeta, ali očekuje se da će za četiri godine biti na Igrama u Tokiju. Njezino vrijeme 56:20 na cilju u Voloderu ujedno je i novi rekord utrke u ženskoj konkurenciji.

U ekipnoj konkurenciji pobjede su zabilježili mađarski Benedek Team kod atletičara te hrvatski AK Maksimir kod atletičarki.

Osim vrhunskih rezultata onih najboljih, utrku su uljepšali i nastupi brojnih rekreativaca koji su u teškim uvjetima izvukli iz sebe maksimum i gotovo svi stigli do cilja. Direktora utrke Danijela Kepea posebno je razveselio i dolazak trkačkih legendi koje su uljepšale priredbu. Među njima je bio i Dane Korica, najbolji trkač bivše Jugoslavije sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je dodjeljivao nagrade, a utrka nije mogla proći ni bez neuništivog Drage Paripovića. Trofejni dugoprugaš još jednom je oduševio na stazi i s 56 godina kao sedmi ušao u cilj.

Bila je to druga godina u nizu da je utrka održana u spomen na Franju Mihalića, osvajača srebrne olimpijske medalje 1956. godine u Melbourneu, legende svjetske atletike i maratona, koji je bio rodom upravo iz Moslavine, točnije mjesta Ludina u blizini Kutine, a prisustvo njegovog sina Vladimira učinilo je dodjelu medalja još svečanijom.

S obzirom da su ove godine na stazi obarani rekordi, a pokrovitelji bili brojniji nego u prethodnim izdanjima, jasno je da utrka ide u pravom smjeru pa sljedeće možemo očekivati još više natjecatelja i još brža vremena onih najboljih u cilju...