za sva vremena

U Bormiju ispisana povijest: Dominik Paris je prvi kojem je uspjelo napraviti ovakav podvig u spustu. Evo što je napravio

28.12.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Talijanski skijaš Dominik Paris ispisao je u utorak stranicu povijesti na stazi Stelvio u Bormiju, gdje je po šesti put u karijeri trijumfirao u spustu za Svjetski kup te postao prvi spustaš u povijesti koji je šest puta pobijedio na istoj stazi

Za 3270 metara spusta po stazi Stelvio 32-godišnjem Talijanu trebala je jedna minuta, 54 sekunde i 63 stotinke.

Parisov jedini pravi konkurent na današnjoj utrci bio je vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Švicarac Marco Odermatt koji je u trenutku kad se spustio niz stazu djelovao kao kandidat za pobjedu, jer je pred do tada vodećim Norvežaninom Aleksanderom Aamodtom Kildeom stvorio 88 stotinki prednosti.

No, odmah iza Odermatta se spustio Paris te za 24 stotinke nadmašio 24-godišnjeg Švicarca koji se prvi put u karijeri popeo na pobjedničko postolje u utrkama spustaša za Svjetski kup i to na jednoj od tehnički najzahtjevnijih staza.

Paris je u Bormiju doskijao do 20. pobjede u karijeri, a 16. u spustu, čime je stigao na četvrto mjesto vječne ljestvice. Ispred njega su po broju spustaških pobjeda u Svjetskom kupu samo trojica legendarnih skijaša, Austrijanci Franz Klammer (25 pobjeda) i Stephan Eberhater (18) te Švicarac Peter Mueller (19).

Unutar sekunde zaostatka za pobjednikom, osim Odermatta, bila su još samo dvojica spustaša. Švicarac Niels Hintermann je ponovio rezultat karijere ostvaren u Val Gardeni prije 10 dana osvojivši treće mjesto sa zaostatkom od 80 stotinki, dok je rezultat karijere osvajanjem četvrtog mjesta ostvario Austrijanac Daniel Hemetsberger (+0.99). 

Koliko su Odermatt i Hintermann razveselili švicarske navijače, toliko ih je razočarao pad najboljeg spustaša svijeta u posljednjih pet godina Beata Feuza. Sjajni Švicarac je prošao bez ozljede, ali je ovo prvi spust za Svjetski kup u gotovo pet godina na kojem nije došao do cilja. Naime, otakako nije završio spust u Kitzbuehelu 21. siječnja 2017., Feuz je na 41 utrci samo jednom bio plasiran izvan Top 10, a 29 puta stajao na pobjedničkom postolju.

Paris je pobjedom preuzeo vodeće mjesto u redoslijedu spustaša sa 227 bodova. Na drugo je mjesto sa 217 bodova pao Austrijanac Matthias Mayer, a na treće se mjesto probio Hintermann sa 178 bodova.

Marco Odermatt je povećao svoju prednost u redoslijedu za Veliki kristalni globus skupivši na dosadašnjih 14 utrka 713 bodova. Mayer je drugi sa 427, a treći je Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde sa 369.  

Filip Zubčić je sa 162 boda na 13. mjestu u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa, dok je Matej Vidović sa 17 bodova na 96. poziciji. 

Skijaši će se na stazi Stelvio još dvaput boriti za bodove, oba puta u superveleslalomu. Prvi je na rasporedu u srijedu, a drugi u četvrtak, s predviđenim startom u 11.30 sati.