TUŽNA VIJEST

U 48. godini preminuo Aleksej Damjanov, prvi hrvatski gimnastički olimpijac

  • Autor: V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2021 14:12
  • Objavljeno 10.08.2021 u 13:36
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Aleksej Damjanov, prvi hrvatski gimnastički olimpijac umro je u nedjelju u 48. godini, objavio je u utorak Hrvatski gimnastički savez.

Ovaj veliki gimnastičar rođen je 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Cherkessku, istom onom gradu u kojem je u nedjelju, 8. kolovoza, preminuo.

Demjanov je kao već vrhunski vježbač u Hrvatsku došao 1993. godine i to zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu i znalcu, Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije.

Demjanov je 1995. godine na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. gdje je zauzeo 20. mjesto u karikama. Ovaj sjajni višebojac, ali prije svega specijalist za karike, ali i preču i ruče, Hrvatskoj je donio prva svjetska finala (Lausanne 1997. - 7. mjesto na karikama), europska (Bröndby 1996. - 8. mjesto na ručama i 9. u višeboju), bio je pobjednik Univerzijade 1995. u Fukuoki (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), ali i osvajač niza medalja na Svjetskim i Europskim kupovima. I to u vrijeme jednog od najvećih karikaša svih vremena, Talijana Jurya Chechia koji je svojedobno za hrvatskog reprezentativca rekao “jedini čovjek kojeg se bojim je Aleksej Demjanov”!

Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Chernov i Nenad Solar napravili su prve korake hrvatske gimnastike koja se proteklih 15-ak godina vinula u najveće visine. Oni su postavljali temelje, učili generacije novih gimnastičara, a danas vrhunskih hrvatskih trenera, navodi se u priopćenju Hrvatskog gimnastičkog saveza.