BORBA ZA PRVAKA

Tyson Fury i Dillian Whyte ruše rekord rasprodanog Wembleyja, ali najgledanijem boksačkom meču u povijesti nitko ne može doći ni blizu

06.04.2022 u 12:21

Bionic
Reading

Malo više od dva tjedna dijele nas od 23. travnja i borbe između Tysona Furyja (31-0-1) i Dilliana Whytea (28-2-0). Obračun britanskih teškaša (Whyte vuče korijene s Jamajke) za WBC-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji privlači velik interes

Naime, borba će se održati na kultnom Wembley stadionu u Londonu. Službeni kapacitet stadiona za boksačke mečeve iznosi 90 tisuća mjesta, ali Tyson Fury i Dillian Whyte oborit će rekord kad su u pitanju boksački mečevi na Wembleyju. Anthony Joshua i Vladimir Kličko, 2017. godine također su boksali na tom poznatom stadionu. Tada je 90 tisuća gledatelja svjedočilo je toj borbi, piše Fight Site.

Za meč Furyja i Whytea, prvotno je pušteno 85 tisuća karata u prodaju. Kroz samo tri sata, svih 85 tisuća ulaznica je razgrabljeno, a tjedan dana kasnije pušteno je još pet tisuća karata u prodaju. Prodalo se i tih pet tisuća jako brzo, a komisija je sada odobrila dodatno proširenje kapaciteta za ovaj meč.

Dodatnih četiri tisuće karata bit će pušteno u prodaju i meč Furyja protiv Whytea uživo bi trebalo gledati 94 tisuće gledatelja. Time Fury i Whyte ulaze u povijest novog Wembleyja, otvorenog 2007. godine. Ipak, rekordna posjećenost novog Wembleyja nije ostvarena sportskom priredbom, nego koncertom Adele iz 2017. godine. 98 tisuća ljudi tada je bilo prisutno na Wembleyju, a kad je nogomet u pitanju, rekord drži meč Cardiffa i Portsmoutha iz 2008. godine (89874 gledatelja).

Što se svih boksačkih mečeva tiče, Fury i Whyte zauzet će šesto mjesto kad je u pitanju najveća posjećenost boksačkog meča. Meč Tonyja Zalea i Billyja Pryora iz 1941. godine i dalje drži rekordnu posjećenost. 135.132 gledatelja svjedočila su borbi koja se održala u Juneau Parku u Milwaukeeju. Od mečeva iz nešto novije povijesti, vrijedi izdvojiti borbu Julija Cesara Chaveza i Grega Haugena iz 1993. godine. Estadio Azteca u Mexico Cityju ugostio je ovaj meč, a 132.274 gledatelja bilo je prisutno tog dana.

Kapaciteti današnjih stadiona nešto su manji nego nekoć, pretežno zbog poboljšanja sigurnosnih uvjeta i strožih propisa. Fury i Whyte neće oboriti rekord Zalea i Pryora, ali će ispisati povijest Wembleyja.