sve zbog ozljeda

Tužni dani za jednog od najboljih skijaša svih vremena: Ovo mi je najteža odluka u životu...

28.01.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Norvežanin Aksel Lund Svindal (36) u FIS Svjetskom kupu debitirao je sada već davne 2001. godine. Punih 18 godina u samom je vrhu svjetskog skijanja, ali sada je napokon 'prelomio' i najavio kraj karijere

Godinama je Aksel Lund Svindal (36) slovio kao jedan od najboljih 'brzanaca' u svijetu skijanja. Sjajni je Norvežanin punih 18 godina vozio sve discipline osim slaloma. Spust, superveleslalom, veleslalom, kombinacija, super-G..., nije bilo važno jer je uvijek bio u samom vrhu.

U karijeri je osvojio četiri olimpijske medalje, od toga dva zlata (2010. u superveleslalom te 2018. u spustu), u Svjetskom je kupu u proteklih 17 sezona pobjeđivao 36 puta, a još je 80 puta stajao na postolju. Ima 17 pobjeda u super-G utrkama, 14 u spustu... Dva je puta bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa, Veliki kristalni globus podizao je 2007. i 2009. godine, a 'sakupio' je i devet Malih kristalnih globusa - dva za spust, po jedan za veleslalom i kombinaciju te čak pet onih za super-G!

Sada je Aksel Lund Svindal donio najtežu moguću odluku, objavio je kraj karijere. U mirovinu odlazi nakon Svjetskog skijaškog prvenstva koje se u veljači održava u švedskom Aareu. To će biti simbolički kraj jer je baš u Aareu 2007. godine osvojio svoje prvo zlato na SP-ima u spustu. Ukupno je pet puta bio svjetski prvak - po dva puta u spustu i kombinaciji, jednom u veleslalomu, a ima i dvije super-G bronce te srebro u kombinaciji.

  • +3
Aksel Lund Svindal - zlatni u spustu (ZOI Pjongčang) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Bili su ovo izuzetno teški dani za mene... Iskreno, odluku sam donio u proteklih nekoliko tjedana. I da, bila je to najteža odluka u životu', kazao je Aksel Lund Svindal i potvrdio:

'Mogu još jednom pokušati dati sve od sebe na ovom Svjetskom prvenstvu u Aareu i nakon toga je definitivno kraj. Gotovo je, odlazim u mirovinu. Ozljede koljena koje me muče posljednje tri godine presudile su mojoj karijeri...'

Svindal će tako svoje posljednje utrke odvoziti u Aareu, prvo super-G koji je na rasporedu 6. veljače te potom 9. veljače spust.