NOGOMET U 2008.

Turci rastužili Hrvatsku, Furia osvojila Europu

22.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Godina 2008. nije bila izuzetak, nogomet je opet privlačio najviše pozornosti u svijetu sporta, a mi smo izdvojili najzanimljivije događaje koje će ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu itekako pamtiti

Ljubitelji najpopularnijeg svjetskog sporta definitivno mogu biti zadovoljni onim što su bili u mogućnosti vidjeti u godini koja je gotovo iza nas. Nogometni uspjesi ponovno su pokrenuli euforiju navijača diljem svijeta, a istovremeno su kibici poraženih ekipa doživljavali depresiju i lili suze do starta nekog novog natjecanja i buđenja novih nada u bolji rezultat. Hrvatska u tom smislu nije nikakav izuzetak. Bilićevi dečki podigli su naciju na noge i bez obzira na četvrtfinalni poraz na Euru i poraz od Engleza na Maksimiru u kvalifikacijama za SP 2010, nikako ne možemo biti nezadovoljni reprezentacijom. Nažalost, klubovi su nam ponovno depresivni i neuspješni u europskim natjecanjima. No, krenimo redom…

Svijet je u veljači ostao šokiran nakon starta braniča Birminghama Martina Taylora na hrvatskom reprezentativcu Eduardu. Vanjski prijelom noge bio je strašan i dok je napadač Arsenala završio u bolnici na operaciji i vratio se na travnjak u prosincu, njegov 'krvnik' je dobio tek tri utakmice kazne.

Većina nacionalnih prvenstava u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, završila je već u svibnju zbog lipanjskog Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj. U Prvoj HNL zagrebački Dinamo je nastavio dominaciju i drugoplasirani Slaven Belupo ostavio na čak 28 bodova razlike. Hajduk je imao još jednu razočaravajuću sezonu u kojoj je završio na petom mjestu. Svoju nadmoć 'modri' su potvrdili i pobjedom u Kupu protiv Splićana (3:0, 0:0), te su došli do pete dvostruke krune u povijesti.

Englezi - vladari Lige prvaka
Što se tiče europskih liga, pogotovo onih najatraktivnijih i najbogatijih, velikih promjena nije bilo: Lyon je nastavio svoj niz u Francuskoj, naslov su obranili Inter u Italiji, Manchester United u Engleskoj te Real Madrid u Španjolskoj. Samo je Njemačka dobila novog prvaka - Bayern je naslijedio Stuttgart.

U najjačem europskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka, ponovno smo gledali vladavinu Engleza. U polufinalu su bili Liverpool, Manchester United i Chelsea, uz 'uljeza' Barcelonu. Fergusonova momčad je stigla do naslova nakon što je nakon izvođenja jedanaesteraca bila bolja od kluba sa Stamford Bridgea. U finalu u Moskvi, 21. svibnja, rezultat je na kraju glasio 6:5. U Kupu Uefa naslov je otišao, na iznenađenje mnogih, u ruke ruskog Zenita za koji je sjajno na mjestu stopera igrao hrvatski reprezentativac Ivica Križanac. Rusi su u završnoj utakmici 14. svibnja u Manchesteru bili bolji od škotskih  Rangersa 2:0. Osim toga, sastav koji vodi nizozemski stručnjak Dick Advocaat je tri mjeseca kasnije u finalu Superkupa u Monacu bacio pod noge i Manchester United s 2:1. U Južnoj Americi trofej Copa Libertadores osvojio je čileanski LDU Quito koji je u dvije utakmice bio bolji od brazilskog Fluminensea.

Euro drama s Turcima
Nakon klupskih uzbuđenja, uslijedila su ona reprezentacijska. U Austriji i Švicarskoj je igrano Europsko prvenstvo. Hrvatska se predstavila u dobrom svjetlu i samo su sekunde dijelile Slavena Bilića i njegove izabranike od polufinala Eura. 'Kockasti' su u skupini svladali Austriju (1:0), Njemačku (2:1) i Poljsku (1:0), a u četvrtfinalu igranom 20. lipnja u Beču protiv Turske, Ivan Klasnić je doveo 'kockaste' u prednost u 119. minuti i svi smo se već vidjeli u polufinalu. No, doslovce nekoliko sekundi prije posljednjeg sučevog zvižduka Turčin Sentürk je izjednačio. Šokirana Hrvatska u jedanaestercima nije imala šansi. Samo je Darijo Srna zabio, dok su Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić bili neuspješni.

Trofej za pobjednika na kraju je otišao u Španjolsku. Furia je cijelo prvenstvo bila najbolja i na krilima najboljeg igrača turnira Xavija u finalu je slomila Elf golom Fernanda Torresa.

Poraz Hrvatske od Turske

Nakon Eura, uslijedio je još jedan veliki sportski događaj - Olimpijske igre u Pekingu. Muški nogometni turnir ponovno je pripao Argentini, koja je golom Di Marije Angela svladala Nigeriju, dok je na ženskom turniru reprezentacija SAD-a srušila Brazil. Jedini gol u produžetku postigla je Lloyd Carli.

Svakako ne treba zaboraviti i početak kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi, u kojima se Hrvatska za jedno od prva dva mjesta ponovno bori s Englezima. U našoj skupini 6 još su Bjelorusija, Ukrajina, Andora i Kazahstan. Slaven Bilić i njegovi reprezentativci u proteklim mjesecima izgubili su samo jednu utakmicu, i to od Engleza na Maksimiru (1:4), s Ukrajincima su u Kharkicu odigrali 0:0, a pobijeđeni su Andora (4:0) i Kazahstan (3:0).

Ronaldo pokupio svu slavu
Prijelazni rok uoči novih klupskih okršaja u sezoni 2008/09. nije mogao proći bez skupocjenih transfera. Pet najskupljih koji su se dogodili u ljetom prijelaznom roku su Robinhov (43 milijuna eura iz Reala u Manchester C.), Dimitar Bebatov (38, Tottenham / Manchester U.), Danija Alvesa (32, Sevilla/ Barcelona), Dannyja (30, Dinamo M./ Zenit) i Ricarda Quaresme (24,6, Porto/Inter). Svakako pritom valja spomenuti i prijelaz Ronaldinha iz Barcelone u Milan (21 milijun eura), Luke Modrića iz zagrebačkog Dinama u Tottenham (21), te Rafaela van der Vaarta iz HSV-a u madridski Real (15).

Što se tiče priznanja za najboljeg nogometaša godine, Cristiano Ronaldo je pokupio gotovo sve što se moglo pokupiti. Portugalski reprezentativac je u dresu Manchester Uniteda u svim natjecanjima u sezoni 2007/08. zabio 42 pogotka, odveo je 'crvene vragove' do europskog i engleskog naslova, a to je vrednovano u svim izborima. Cristiano je dobio Zlatnu loptu, Zlatnu kopačku, pobjeđivao je u izborima Fife i Uefe za najboljeg igrača, a i u ostalim izborima medija, igrača i navijača bio je broj jedan.

Spartak je bio bolji od Dinama
Hrvati u Europi - standardni
U srpnju i kolovozu počela je sezona 2008/09. U Ligama petice vladala je velika neizvjesnost do zimske stanke, a takva je situacija i u Prvoj HNL. Što se tiče europskih natjecanja, nijedan hrvatski klub nije doživio europsko proljeće. Najdalje je došao Dinamo koji se od Europe oprostio u skupini Lige Uefe, dok su Hajduk (Deportivo) i Slaven Belupo (CSKA) ispali u pretkolima tog natjecanja.

Nažalost, godinu završavamo saznanjem da je 9. prosinca preminuo Dražan Jerković, legendarni centarfor Dinama koji je za 'modre' postigao 300 golova, a igrao je još za vinkovački Dinamo, Zagreb te austrijske klubove Klagenfurt i Villach. Na kraju valja spomenuti i da su u tradicionalnom izboru tportala za najboljeg igrača HNL-a u sezoni 2008. kapetani 12 hrvatskih prvoligaša izabrali napadača Dinama Marija Mandžukića.

Godinu su zaključili sudionici Svjetskog klupskog nogometnog prvenstva igranog Japanu, na kojem su sudjelovali klupski prvaci kontinenata. Europu je predstavljao Manchester United, a vrijedni pokal pripao je Englezima koji su u finalu, sa 1:0 pobijedili LDU de Quito.