rasplet sezone

Totalna ludnica posljednjeg kola; tri se kluba bore za Europu, a tri za ostanak; evo gdje gledati spektakularni završetak HT Prve lige

22.05.2021 u 12:20

Bionic
Reading

Napetiji i neizvjesniji kraj sezone u Hrvatski Telekom Prvoj ligi teško je bilo i zamisliti. U posljednjem, 36. kolu čeka nas prava drama u borbi za plasman u Europu sljedeće sezone, ali i velika neizvjesnost u borbi za ostanak u društvu najboljih. Četiri današnje utakmice počinju u 17 sati Rijeka - Gorica (Arenasport 3), Hajduk - Lokomotiva (Arenasport 4), Osijek - Istra (Arenasport 1) i Slaven Belupo - Varaždin (Arenasport 5). Utakmica Dinama i Šibenika igra se od 19.30 sati (Arenasport 3)

Apsolutna neizvjesnost i napetost do samog kraja! To je u najkraćem opis posljednjeg kola Hrvatski Telekom Prve lige koje se igra danas.

Sigurno je da Dinamo osvaja naslov prvaka, sigurno je i to da je Osijek drugi te da su Slaven Belupo i Šibenik osigurali ostanak u ligi. Sve ostalo? E, tu će biti svega jer se tri momčadi bore za plasman u Europu sljedeće sezone, a tri za ostanak u društvu najboljih. Pa krenimo redom...

RIJEKA - GORICA (17 SATI, ARENASPORT 3)

Poslastica kola jer će Rijeka i Gorica u izravnom dvoboju na Rujevici odlučiti o tome tko će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Gorici je dovoljan i remi da osigura Europu, dok Rijeka pobjedom osvaja treće mjesto. U slučaju remija, Rijeka bi Europu osigurala samo ako Hajduk ne pobijedi Lokomotivu.

'Teško je igrati na nulu. Zadnju utakmicu izgubili smo od Rijeke kod kuće 3-4. Primili smo puno golova, kao i na zadnje dvije prvenstvene utakmice (4:0 protiv Hajduka i 3:0 protiv Dinama). Zato smo u pripremi puno pažnje posvetili defenzivnoj tranziciji. Očekivali smo da ćemo ranije riješiti ulazak u Europu, a dogodio se za nas najgori scenario. Ima puno stvari za kojima možemo žaliti, ali usredotočit ćemo se na ovih zadnjih 90 minuta. Atmosfera je dobra i igrači su svjesni što ih čeka', kazao je trener Gorice Siniša Oreščanin, dok trener Riječana Goran Tomić ističe:

'Velika je ovo utakmica za nas. Da nam je netko prije dva mjeseca ponudio da ćemo u zadnjem kolu imati mogućnost uhvatiti treće mjesto, ne bi mu nitko vjerovao s obzirom na razliku koja je bila između nas i Gorice. Gorica je kvalitetna ekipa i nisu bez razloga tako dugo pri vrhu. Svjesni smo važnosti utakmice i napravit ćemo sve da ostvarimo cilj i osvojimo tri boda koja nam donose treće mjesto. Moramo biti pametni i kad svi dišemo kao jedan onda nema straha.'

  • +23
NK Gorica - NK Osijek, HT Prva liga, 7.5.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

HAJDUK - LOKOMOTIVA (17 SATI, ARENASPORT 4)

Ako želi u Europu, Hajduk mora pobijediti Lokomotivu. 'Bili' čak i u slučaju remija, uz pobjedu Gorice protiv Rijeke, može do četvrtog mjesta i kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Lokomotiva se bori za ostanak i računica je jednostavno - 'lokosi' će osigurati društvo najboljih ako na Poljudu ne izgube. U slučaju poraza, Lokomotiva će ostati u Hrvatski Telekom Prvoj ligi ako Istra izgubi u Osijeku ili ako Varaždin ne pobijedi Slaven Belupo u Koprivnici. Remi Istre i pobjeda Varaždina, uz poraz Lokomotive znače ispadanje 'lokosa'.

'Važna utakmica, odlučujuća. Uvijek razmišljamo svojom glavom i znamo da sve ovisi o nama. Znamo koliko su se igrači žrtvovali sve do sada, a to moraju nastaviti. Moramo biti pravi i pokazati na terenu sve ono najbolje što imamo. Trebat će pokazati srce, ali srce neće biti dovoljno da bismo odigrali dobro kao u zadnjim utakmicama. Trebat će nam intenzitet, strpljenje i mirnoća. Mnogo smo truda uložili da bismo danas bili tu gdje se nalazimo. Neće nas zaustaviti ni umor, zaustavit ćemo se kad dođemo do kraja. Znamo da želimo doći do cilja i jedva čekamo da istrčimo na teren, istaknuo je trener Hajduka Paolo Tramezzani.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +14
NK Hajduk - NK Gorica, 34. kolo HT Prva liga, 12.5.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Trener Lokomotive Samir Toplak smatra da njegovi igrači dobro reagiraju pod pritiskom.

'Jako sam ponosan na svoje dečke kako smo reagirali pod izuzetnim stresom. Vratili smo se u poziciju da mi odlučujemo sami o sebi i to je nešto najljepše u sportu kada ovisiš sam o sebi. Stvarno sam ponosan i vjerujem jako u ovu ekipu. Malo me ljute najave i priče okolo, već su svi upisali pobjede, a Lokomotiva je unaprijed izgubila, i to nas samo tjera da budemo puni motiva, da igrači prepoznaju trenutak da ne može netko samo tako ubilježiti pobjedu protiv nas. Mislim da ćemo biti pravi. Mi pod pritiskom već radimo određeno vrijeme i odlično reagiramo pod pritiskom, mislim da u ovom trenutku Istra i Varaždin moraju biti pod većim pritiskom i oni moraju razmišljati o nama, a ne mi o njima. Radi se o životu ili smrti i uvjeren sam da ćemo biti pravi.'

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport

OSIJEK - ISTRA 1961 (17 SATI, ARENASPORT 1)

Osijek je sigurno drugi, za njih ova utakmica nema nikakvu natjecateljsku važnost. To je prednost za Istru koja pobjedom u Gradskom vrtu definitivno ostaje u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. U slučaju remija Istra može ispasti ako Lokomotiva ne izgubi na Poljudu i Varaždin odnese pobjedu kod Slaven Belupa u Koprivnici. Ista ostanak može osigurati i ako izgubi, ali tada Varaždin mora izgubiti od Slaven Belupa.

  • +10
Lokomotiva - Osijek Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

SLAVEN BELUPO - VARAŽDIN (17 SATI, ARENASPORT 5)

Slaven Belupo osigurao je ostanak, a Varaždin je objektivno u najtežoj situaciji. Varaždinci ne smiju izgubiti u Koprivnici ako žele ostati u HT Prvoj ligi. Remi im odgovara ako Istra izgubi kod Osijeka, a pobjeda ih spašava ako Lokomotiva izgubi od Hajduka na Poljudu ili ako Istra ne pobijedi u gostima kod Osijeka.

  • +7
Varaždin - Istra 1961, 31. kolo HT Prve lige, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

DINAMO - ŠIBENIK (19.30 SATI, ARENASPORT 3)

Rezultatska nevažna utakmica za obje momčadi. Dinamo će na Maksimiru proslaviti osvajanje naslova prvaka, a Šibenik je još ranije osigura ostanak u HT Prvoj ligi.

  • +5
NK Šibenik - NK Slaven Belupo, HT Prva liga, 24.4.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Rijeka-Gorica17:00
Slaven Belupo-Varaždin17:00
Hajduk-Lokomotiva17:00
Osijek-Istra 196117:00
Dinamo Zagreb-Šibenik19:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb35257382
2.Osijek35228574
3.Gorica351781059
4.Rijeka351771158
5.Hajduk351761257
6.Šibenik35981835
7.Slaven Belupo356131631
8.Lokomotiva35791930
9.Istra 196135782029
10.Varaždin356101928

Sljedeće utakmice