EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL.HR

Toni Kukoč zaprepašten je Darijem Šarićem; evo što mu poručuje!

29.03.2017 u 10:29

Bionic
Reading

Toni Kukoč, jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, već drugu sezonu radi u NBA momčadi Chicago Bulls kao savjetnik predsjednika, a ekskluzivno za tportal.hr analizirao je prvu sezonu u najjačoj ligi svijeta 22-godišnjeg Darija Šarića koji sve bolje igra u dresu Philadelphia 76ersa

Od 2006. godine, kada je kao igrač Milwaukee Bucksa odlučio ostaviti otići u igračku mirovinu Toni Kukoč pozorno prati što se događa u hrvatskoj košarci. Tako prati i 22-godišnjeg Šibenčanina Darija Šarića kojeg je još davno gledao kako se kao tinejdžer probija u seniorsku reprezentaciju.

'Dario u zadnjih mjesec dana zaista igra odlično, našao je svoje mjesto u ekipi i koliko vidim od All-Star vikenda, kada su službeno ostali bez centra Joela Emiida, jako puno igraju na njega. Pogotovo me Šarić iznenadio kako dobro igra na poziciji četvorke i mislim da mu je to prirodnija pozicija nego ona trojke ili niskog krila. Ja sam na te dvije pozicije najčešće igrao u NBA-u, tako da mi je bilo recimo lakše šutirati i u driblingu probiti sporijeg i višeg igrača. Ukratko, u Šarića suigrači imaju veliko povjerenje i u odnosu na početak sezone sada je svima pokazao da je kompletan igrač koji zna prepoznati situacije u napadu, zna dodati loptu suigračima i što je još važnije sjajan je u obrani', kazao je za tportal.hr 48-godišnji Kukoč.

Nedavno je Šarić protiv vaših Chicago Bullsa odigrao najbolju utakmicu u svojoj rookie sezoni, ubacio je 32 koša i upisao 10 skokova. Titula za Najboljeg novajliju u NBA (Rookie) sigurno će osvojiti što bi bila velika stvar za hrvatsku, ali i europsku košarku?

'Ta nagrada će svakako biti velika stvar za hrvatsku košarku, ali i velik poticaj za Šarića. No ta nagrada baš mu ništa neće značiti ako ne zapne jače nego ikada i pokaže napredak u svojoj igri. Baš ništa!' zaprepastio nas je Kukoč odgovorom.

Šarićev sljedeći korak jest taj da pokuša odvesti svoju momčad u play-off (doigravanje), a kada to uspije, uvjeren sam kako će biti prvi Hrvat koji je izabran u All-Star momčad

'Šarićev sljedeći korak jest taj da pokuša odvesti svoju momčad u play-off (doigravanje), a kada to uspije, uvjeren sam kako će biti prvi Hrvat koji je izabran u All-Star momčad. Već ove sezone vidi se velik napredak u njihovoj igri, pobijedili su neke play-off momčadi i sada moraju napraviti iskorak. Šarić pogotovo! Eto mi u Bullsima imamo Michaela Cartera-Williamsa koji je kao igrač Philadelphije prije nekoliko godina dobio nagradu za Najboljeg novajliju u NBA-u, a kod nas se još traži i baš ne igra na razini na kojoj se od njega očekivalo', dodao je Kukoč poslavši tako i poruku Šariću koji je trenutno na prosjeku od 12.9 koševa, 6.4 skokova i 2.2 asistencije.

'Dakle, ta nagrada Šariću, ako je dobije, mora biti poticaj da postane još bolji i da ispravi neke svoje nedostatke u igri, a ne da pomisli kako sada sve zna o košarci. Koje nedostatke? Mogu mu ja reći puno toga, ali Dario to sigurno sam najbolje zna, on samome sebi mora biti najbolji kritičar! Ja to govorim svim igračima i svakome kažem: mukotrpno radi na dijelu igre koji ti ne ide dobro!' dodao je Kukoč koji je u NBA-u igrao od 1993. do 2006. te iza sebe ima tri titule prvaka NBA i nagradu na Najboljeg šestog igrača lige (1996.).

Za kraj je Kukoč rekao i nekoliko riječi o svojim Chicago Bullsima koji se grčevito bore za plasman u play-off.

'Do kraja sezone ostalo je još jako malo utakmica, a ovu sezonu najkraće bih u nekoliko riječi mogao opisati da smo igrali po principu gore - dolje. Nikako momčad nije uspjela uhvatiti konstantu, napravili smo nekoliko zamjena i ako se dočepamo play-offa, sve je moguće jer na Istoku osim Clevelanda i Bostona nema toliko snažnih momčadi s kojima i ovakvi oslabljeni za Dwyanea Wade, koji je izgubljen do kraja sezone, ne možemo igrati u seriji na četiri pobjede.