REAKCIJE NE PRESTAJU

Tko je Daniele Orsato, sudac oko kojeg se lome koplja u Hrvatskoj? Otkrivamo njegove kontroverzne odluke u karijeri

  • Branko Tabak
  • Zadnja izmjena 14.12.2022 11:00
  • Objavljeno 14.12.2022 u 10:28
Bionic
Reading

Dan nakom poraza Hrvatske od Argentine u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru (3-0) ne stišavaju se reakcije na dosuđeni penal u 34. minuti kojim je Argentina preko Messija povela 1:0 i trasirala put prema pobjedi

Rukom je kategorički na bijelu točku pokazao talijanski sudac Daniele Orsato (47), a netom prije akcije koja je dovela do sporne situacije previdio je na suprotnoj strani korner koji je trebao dosuditi Hrvatskoj. Oko toga svi su složni, no na sam penal struka ne gleda jednako. Mario Strahonja gorljivo tvrdi da su Vatreni oštećeni, Mateo Beusan je kategoričan da je sve čisto i prema propozicijama. Štoviše, postavlja pitanje je li Livaković trebao dobiti crveni karton.

>> Mateo Beusan bez pardona: Evo zašto je penal za Argentinu bio čist! Imam i jedno pitanje za sve stručnjake...

Tko je Daniele Orsato?

Rođen u Vicenzi, FIFA-in je sudac od 2010. godine i ovo mu je prvo Svjetsko prvenstvo u ulozi glavnog suca. U Rusiji je 2018. bio VAR sudac.

Orsato je prema mnogima najbolji talijanski sudac, a prije dvije godine sudio je finale Lige prvaka između Bayerna i Paris SG-a.

  • +17
Tuga hrvatskih nogometaša; Argentina-Hrvatska, SP u nogometu, 13.12.2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Ovaj 47-godišnjak je sudio svoju prvu utakmicu u Serie C 2002. i stigao do Serie A do 2007. Od tada je vodio preko 250 utakmica u talijanskoj prvoj ligi i stigao do Lige prvaka, u kojoj je debitirao 2012. godine i to na utakmici Porto - Dinamo, u kojem je hrvatski prvak poražen 2-0.

Orsato je vodio tri finala talijanskog kupa, a također i finale Lige prvaka između Paris Saint-Germaina i Bayern Münchena 2020. godine.

Njegovo prvo veće natjecanje na međunarodnoj sceni bilo je Euro 2020., gdje je vodio tri utakmice, podijelio 14 opomena i jedan crveni karton.

U Katru je sudio uvodnu utakmicu SP-a između domaćina i Ekvadora, a isto tako susret između Argentine i Meksika koji su Gauči dobili 2-0. Imao je i manjih zdravstvenih problema (bol u stopalu), zbog čega jedno vrijeme nije mogao vježbati, ali sve je brzo sanirano.

Hrvatskoj je ove utakmice sudio tri puta. Prvi put 2011. godine u prijateljskoj utakmici protiv Češke (4-2). Sretan nam je bio i 2019. protiv Mađarske (3-0) na Poljudu u kvalifikacijama za EURO. Sudio je i na posljednjem EP-u u porazu od Engleske (0-1) na Wembleyju.

  • +87
Argentina - Hrvatska; SP u nogometu Katar 2022., 13.12.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Je li do sada koristio VAR, pitanje je koje zanima mnoge Hrvate. Zabilježeno je da je promijenio odluku u utakmici Serie A između milanskog Intera i Juventusa nakon što je upotrijebio VAR ne bi li provjerio sporni trenutak. Talijan je tada ispravno odlučio isključiti Interova igrača Matiasa Vecina umjesto da ostane pri žutom kartonu koji mu je već pokazao.

>> Luka Modrić, iako 'vruć', smogao je snage i komentirao poraz, ali i prijelomni trenutak utakmice: To me žalosti...

No u istoj utakmici je kontroverzno odbio koristiti VAR nakon što nije dao karton Miralemu Pjaniću zbog visokog starta na Rafinhi, a Pjanić je već dobio žuti. Odluka bi se pokazala ključnom jer je Juve kasnije ostvario pobjedu 3-2.

Također je sudio kontroverznu utakmicu Lige prvaka između Manchester Uniteda i Paris Saint-Germaina 2019. godine. Orsato je dosudio jedanaesterac za United u 94. minuti putem VAR-a nakon što je Presnel Kimpembe igrao rukom, a Marcus Rashford je zabio za prolazak Uniteda.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal