SPORT ZA SVE

Tjelovježbi se lijepo piše ulaskom u Europsku uniju

  • Autor: B. Vukina
  • Zadnja izmjena 10.12.2011 13:57
  • Objavljeno 10.12.2011 u 10:52
žena općenito bavi se tjelovježbom

žena općenito bavi se tjelovježbom

Izvor: tportal.hr / Autor: B. Vukina

Vladimiru Findaku treći predsjednički mandat u Hrvatskom savezu sportske rekreacije

Na dan potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, Hrvatski savez sportske rekreacije 'Sport za sve' izabrao je novo čelništvo: treći put za predsjednika tog tijela izabran je prof. dr. Vladimir Findak, a za dopredsjednika Ivica Lovreković. Izbor je obavljen nakon uljuđenih rasprava, primjerenih osobama koji se zalažu za dostupnost sporta i uopće tjelovježbenih aktivnosti osobama svih dobi, zanimanja i društvenog položaja.

Žestine je bilo samo u raspravama o nerazumijevanju, na koje gdjegdje nailaze pobornici sportsko-rekreacijskih aktivnosti. Osobito su ih razljutila mišljenja o tome da sportskoj rekreaciji ne bi trebalo dodijeliti ni kune pomoći.

'Svjetska zdravstvena organizacija propisala je Smjernice o zdravstvenom usmjeravanju tjelesnih aktivnosti i o ulozi lokalnih vlasti u promicanju tjelesnih aktivnosti za zdravlje', podsjetio je porf. dr. Stjepan Heimer.

Vladimir Findak, predsjednik Hrvatskog saveza sportske rekreacije 'Sport za sve', kaže da u (razvijenim) europskim zemljama država osigurava infrastrukturu:

'Slikovito rečeno, reket morate imati, ali teniski teren vas čeka. Naravno, troškovi ovise o tome jeste li umirovljenik ili zaposlenik, no cijeli je sustav stimulativan: i za one koji imaju, i za one koji nemaju. U skandinavskim zemljama sportsko-rekreacijskim aktivnostima bavi se 60 do 70, pa čak i do 80 posto stanovnika.'

U našoj zemlji, prema Findakovim pokazateljima, sportsko-rekreacijskom aktivnošću bavi se 12 posto stanovnika. U idućem četverogodišnjem razdoblju tjelovježbom zdravlja radi, najavljuju stručnjaci, u našoj zemlji bavit će se 15 posto stanovništva. U Portugalu se, primjerice, takvim aktivnostima bavi 20 posto stanovnika.

'Podupiranjem tjelovježbenih aktivnosti, od države do poduzeća, Finci su u prošlih 35 godina smanjili oboljenja od srčanog infarkta za 80 posto', potkrijepio je Stjepan Heimer.

Hrvatski savez sportske rekreacije 'Sport za sve' član je Hrvatskog olimpijskog odbora, Svjetskog saveza 'Sport za sve', Europske asocijacije 'Sport za sve', Europske federacije sporta radnika i poduzeća i Europske konfederacije 'Sport-zdravlje'.

A prof. dr. Vladimir Findak član je Izvršnog odbora Europske federacije sporta radnika i poduzeća.
Stoga ne čudi da rekreativci puni nade dočekuju EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!