poznati trener za tportal

Tinejdžerica oborila Blankin rekord i upisala se u povijest atletike; Joško Vlašić rekao nam je što misli o njoj, a istaknuo je i jedan važan detalj koji je uočio

04.02.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Ukrajinska tinejdžerica Jaroslava Mahučih preko noći postala je nova atletska zvijezda jer nitko u povijesti u njenim godinama nije imao ovakve rezultate

Mlada Ukrajinka Jaroslava Mahučih, koja pomiče granice u skoku u vis, upisala se u povijesne atletske knjige nakon što je na mitingu u slovačkom gradu Banskoj Bistrici preskočila 206 centimetara u skoku u vis i postala najmlađa koja je preskočila tu visinu. Nova zvijezda je rođena…

U Hrvatskoj se vijest brzo proširila jer je Mahučih oborila rekord mitinga koji je dugo držala naša skakačica Blanka Vlašić (205 cm). Za komentar ovog sjajnog rezultata zamolili smo Joška Vlašića, Blankina oca i trenera.

'Meni to sjajno izgleda, a pogotovo me se dojmio Jaroslavin stav da ne srlja previše i ne žuri se napasti svjetski rekord. Koliko vidim, nije nakon preskočenih 203 centimetra srljala i dizala letvicu previše. Jako je mlada i ovo što radi je odlično, tako da je neupitno da se radi o djevojci koja može oboriti i svjetski rekord', za tportal je rekao Joško Vlašić, kojeg je upravo taj detalj, to da ne srlja, oduševio.

No treba reći kako je Mahučih postala poznata nakon što je 2019. u Dohi osvojila svjetsko srebro (preskočila je 204 cm), a s obzirom na njen stil skakanja i napredak koji pokazuje, mnogi analitičari i treneri su mišljenja kako je sposobna postaviti novi svjetski rekord.

Podsjetimo kako svjetski rekord od 1987. godine, s preskočenih 209 centimetara, drži legendarna bugarska atletičarka Stefka Kostadinova. Najbliža da je obori bila je upravo Blanka Vlašić te je desetak puta pokušavala preskočiti 210 centimetara, ali nije uspjela. Njen najbolji rezultat je preskočenih 208 centimetara u Zagrebu, na legendarnom Hanžeku.

'Prvo moram reći da obaranje svjetskog rekorda kod Blanke nije bilo upitno. Kod nje je to bila psihološka granica jer kada je bila u naponu snage, sigurno je mogla preskočiti 210 centimetara. Kada je Jaroslava u pitanju, samo ona i njezina trenerica znaju koje resurse imaju i koji nivo opterećenja za ovaj rezultat. Ukratko, ako Jaroslava nije potrošila najvišu stresnost, onda bi ona mogla oboriti svjetski rekord. Slikovito rečeno, pitanje je koliko su platili ovaj rekord, tj. jesu li uložili sav novac i nemaju za dalje ili još imaju rezervi. Kao treneru, čini mi se da pametno rade, a Jaroslavi bih poručio samo da se mora čuvati ozljeda', dodao je Joško Vlašić, čije riječi imaju težinu.