GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Thiago Silva; bolest ga umalo uništila, a danas je kapetan

Bionic
Reading

Thiago Silva kao 21-godišnjak odlučio je prekinuti karijeru nakon opake bolesti; dvije godine kasnije, bio je reprezentativac, a na SP-u će biti kapetan s misijom da prvi podigne pehar svjetskog prvaka

Fernando Duarte

Fernando Duarte piše za portal uol.com, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Brazil. Pratite ga na Twitteru: @Fernando_Duarte

U kolovozu 2005., Porto je izgubio strpljenje s Thiagom Silvom. Godinu ranije, odmah nakon odlaska Josea Mourinha u Chelsea, portugalski klub doveo je brazilskog braniča u sklopu velike rekonstrukcije momčadi koja je bila drastično oslabljena odlascima igrača poslije iznenađujućeg trijumfa u Ligi prvaka. No nogometaš je uspio upisati samo nastupe za drugu momčad, a njegov problem bio je vidljiv na terenu: nije mogao trčati. Ne onoliko koliko njegovi suigrači.

Thiago Silva već je neko vrijeme tvrdio da se ne osjeća dobro i žalio se simptome koji su upućivali na gripu, ali Portov liječnički tim nije uspijevao pronaći uzrok i na kraju je 20-godišnji igrač otpravljen u moskovski Dinamo. Tek u Rusiji saznao je što s njime nije u redu: imao je tuberkulozu i pluća su mu bila na rubu otkazivanja.

Tuberkuloza godišnje ubija preko milijun ljudi, uglavnom u zemljama u razvoju, dok je gotovo iskorijenjena u najvećem dijelu Europe – ne i u Rusiji, što možda objašnjava zašto su tamošnji liječnici uspjeli dijagnosticirati ono što nije uspjelo portugalskima.

Silvu su dva mjeseca držali zaključanog i izoliranog u bolničkoj sobi da se zaraza ne proširi, a sveukupno je 24 tjedna ležao u bolnici. Slomljena duha, otišao je kući u Brazil i rekao majci da odustaje od nogometne karijere. 'Morala sam ga podsjetiti da u stvarnosti u kojoj smo živjeli nije bilo baš puno dobrih poslova za dečka poput njega. Nakon toga je ipak promijenio odluku', sjeća se njegova majka Angela.

Guardian Experts' Network

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka


Povučene su neke veze i nogometaš se 2006., nakon što godinu dana nije odigrao utakmicu, našao u Fluminenseu, gdje je prethodno igrao u mlađim uzrastima. Godinu dana kasnije, osvojio je brazilski kup i zapovijedao obranom koja je primila samo 39 golova u 38 ligaških utakmica. Godina 2008., imala je nesretan završetak jer je klub izgubio u finalu Cope Libertadores od ekvadorske momčadi LDU, ali Thiago Silva se ponovno probio kao igrač te potpisao za Milan u transferu u vrijednosti od 10 milijuna eura.

'Bilo je to nevjerojatno – poslije svega što sam prošao, dobio sam priliku igrati za jedan od najvećih klubova na svijetu i razvijati se u Serie A, ligi poznatoj po vrhunskim obrambenim igračima', kaže Silva.

U četiri talijanske godine odigrao je 93 utakmice i zabio pet golova, uključujući pogodak glavom Barceloni u Ligi prvaka. Za Seleção, odnosno njegovu U23 verziju, debitirao je 2008. na Olimpijadi u Pekingu, gdje je Brazil poražen 3-0 od Argentine u polufinalu. Svjetsko prvenstvo 2010. odgledao je s klupe za rezerve, ali je nakon tog turnira promoviran u startera. Dvije godine kasnije, izabran je za kapetana reprezentacije.

Lani je Silva podigao pobjednički trofej na Kupu konfederacija, a sada sanja da će učiniti to na SP-u. U međuvremenu je postao najskuplji obrambeni igrač na svijetu transferom u vrijednosti od 42 milijuna eura iz Milana u PSG (ovoga ljeta će Parižani to nadmašiti dovođenjem Silvina suigrača Davida Luiza iz Chelseaja za blizu 50 milijuna), gdje je također postao jedan od najvažnijih igrača.

'Imam ogromnu odgovornost prema svom klubu i zemlji, ali to me ne plaši', kaže nogometaš. 'Biti profesionalni nogometaš je privilegija, a ja dobro znam kako je misliti da ti je karijera uništena i zato znam cijeniti drugu priliku koju mi je život pružio.'