PRAVA ŠAMPIONKA

Tako nešto može izjaviti samo Janica; još jednom je pokazala koliko je velika...

12.02.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Državna tajnica za sport Janica Kostelić bila je tri dana na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a zatim je prema rasporedu njezin povratak u Hrvatsku. Naša najbolja sportašica svih vremena još jednom je svojom izjavom pokazala koliko je skromna

Bivša hrvatska skijašica za vrijeme svoje karijere upisala su u povijesne i rekordne knjige Olimpijskih igara. Tri je puta nosila zastavu, a prvi put kao šesnaestogodišnja perspektivna skijašica na Igrama u Naganu 1998. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto koje je osvojila u kombinaciji bio je najbolji plasman hrvatskih predstavnika na ZOI.

Drugi put je Janica Kostelić hrvatski barjak nosila 2002. na ZOI u Salt Lake Cityu, kada je sa zlatnim medaljama u kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu postala najuspješnijom skijašicom u alpskim disciplinama, jedinoj koja je uspjela na jednim Igrama osvojiti četiri odličja, tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

  • +30
Sva lica Janice Kostelić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U Torinu 2006. Janica Kostelić je treći put nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju, osvojila je kombinacijsko zlato i srebro u veleslalomu te je s ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje sa svih Igara, postala najuspješnijom alpskom skijašicom na ZOI.

Uz to je pet puta doskijala do svjetskog zlata, uzela tri Velika kristalna globusa za Uukupnu pobjedu u Svjetskom kupu...

Kada se tome pridodaju uspjesi Ivica Kostelića, jedna ukupna pobjeda u Svjetskom kupu, četiri olimpijska srebra, po jedno zlato, srebro i bronca sa SP-a, jasno je da samo ta obitelj zaslužuje svoj muzej.

No Janica ne misli tako te je još jednom svojim izjavama pokazala koliko je skromna i velika te zašto je Hrvatska obožava.

'Ne, nismo o tome nikada razmišljali. Držim da naše uspjehe ne bi trebalo odmicati od ostalih uspjeha hrvatskih sportaša', rekla je Janica u Južnoj Koreji te dodala:

'Mi smo mala zemlja s puno sportskih uspjeha i ja bih prije svega voljela da imamo kvalitetan muzej sporta. Na tome se radi i vjerujem da bi bio posjećen.'

Inače, uoči Igara u Pjongčangu mnogi skijaški eksperti smatraju da Mikaela Shiffrin (22) može nadmašiti olimpijske uspjehe naše Janice. Amerikanka ima zlato iz slaloma prije četiri godine, a u Južnoj Koreji joj prognoziraju berbu odličja...

Janica Kostelić - četiri olimpijske medalje 2002.