dijelit će se pravo bogatstvo

Svjetsko prvenstvo samo za odabrane; zašto Fifa još uvijek taji kriterije?

12.04.2018 u 11:23

Bionic
Reading

Svjetska krovna nogometna organizacija, odnosno FIFA, nastavlja s inovativnim projektima. Nakon Lige nacija, od 2021. krenulo bi i klupsko svjetsko prvenstvo, na kojem bi snage odmjerile 24 momčadi

Ove je srijede iz Ženeve stigla vijest kako je FIFA pripremila teren za novo veliko natjecanje. S investitorima iz Saudijske Arabije, Kine i Amerike, bio bi stvoren fond od 25 milijardi dolara, a u kojem bi FIFA imala 51 posto vlasništva.

Sve to trebalo bi jamčiti 12 godišnji projekt, a koji bi krenuo 2021. godine, održavanja klupskog svjetskog prvenstva, s 24 momčadi. Na svako od tih šest prvenstava potrošilo bi se po dvije milijarde dolara.

  • +3
Liga prvaka, četvrtfinale: Juventus - Real Madrid 0:3 Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To bi se prvenstvo trebalo održavati svake dvije godine, od lipnja do srpnja, a na taj bi se način ugasio Kup konfederacija.

Formiralo bi se osam skupina s po tri kluba, a samo bi prva momčad prolazila u sljedeći krug, odnosno prošla u elimicaijsku fazu. Dakle, svaki klub imao bi minimalno dvije utakmice, dok bi finalisti odigrali nih pet.

Ono što mnoge zanima, a o tome za sada nema podataka, jest na koji bi način klubovi dobili priliku izboriti se za nastup na ovom natjecanju.

Ono što je jedino dosad 'procurilo' iz ureda pod Giannijem Infantinom jest da bi na prvenstvu sudjelovalo 12 klubova iz Europe.

Iz Uefe su zasad suzdržani prema novom projektu jer kažu, nemaju nikakvih konkretnijih detalja. Zašto to uporno skrivaju zaista nikome nije jasno.