VELIKI USPJEH

Svjetski rekord i pobjeda Snježane Pejčić na streljani u Riju!

22.04.2016 u 16:45

Bionic
Reading

Snježana Pejčić osvojila je u petak zlatno odličje u malokalibarskoj pušci - trostav na natjecanju Svjetskog kupa koje se održava na olimpijskoj streljani u Rio de Janeiru, gdje će se najbolje svjetske streljašice u kolovozu boriti za olimpijska odličja.

Pejčić je sjajan dan, u kojem je u kvalifikacijama postavila novi svjetski rekord (594 kruga), začinila impresivnim nastupom u finalu, u kojem je bivala sve boljom kako se natjecanje bližilo kraju, a u finišu, kad se odlučivalo o medaljama, bila je nenadmašna.

Nakon tri serije klečećeg stava hrvatska reprezentativka je imala treći rezultat (151,3 kruga), a ispred nje bile su Njemica Barbara Engleder (153,9) i Poljakinja Agnieszka Nagay (153,1).

Zaostatak iz prvog dijela finala Pejčić je nadoknadila najboljim rezultatom u ležećem stavu (156,6) te je s ukupnih 307,9 krugova preuzela vodstvo uoči završnog dijela natjecanja u stojećem položaju. Njezina je prednost bila minimalna, jer je drugoplasirana Poljakinja Nagay zaostaja svega jednu desetinku (307,8), a Njemica Engleder pet desetinki (307,4). Uzbudljivu borbu za odličja jamčili su rezultati i preostalih finalistica. Talijanka Petra Zublasing bila je četvrta s 306,5 krugova, a petoplasirana Mongolka Nandinzaya Ganhuyang u završni dio je ušla s 305,2 kruga.

Konkurentice su prijetile Pejčić u stojećem stavu, prvo Mongolka Ganhuyang, potom Njemica Engleder, ali Riječanka je još jednom bila najpribranija i najpreciznija kad je bilo najpotrebnije. U posljednja četiri metka pogodila je 41,5 krugova što nijedna on njezinih suparnica nije mogla pratiti. S konačnih 458,8 krugova drugoplasiranu Engleder nadmašila je za 3,2 kruga.

Za Pejčić je ovo bio treći trijumf na natjecanjima Svjetskog kupa u malokalibarskoj pušci. Prethodne dvije pobjede ostvarila je prošle godine u korejskom Changwonu i na finalu Svjetskog kupa 2014. u Gabali. No, trijumf na olimpijskom borilištu posebno će ostati upamćen, zbog svjetskog rekorda (594 kruga) postavljenog u kvalifikacijama, kao i zbog činjenice da će upravo na ovoj streljani za četiri mjeseca imati priliku obogatiti svoju kolekciju odličja s OI, u kojoj je zasada bronca u zračnoj pušci iz Pekinga 2008.