čudotvorac iz kalifornije

Svijet se pita: Tko je zapravo punašni Ruiz koji je uništio Joshuu i okrenuo boks naglavačke?

02.06.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Andy Ruiz Jr. pobrinuo se protiv Anthonyja Joshue za jednu od najvećih senzacija u povijesti boksa, iako je uskočio u zadnji čas kao zamjena za dopingiranog Millera i nije bio u krugu najbolje rangiranih boksača svijeta...

Kada se ovaj 29-godišnji punašni borac dogegao do ringa u Madison Square Gardenu uoči meča protiv Joshue, britanski navijači zasuli su ga uvredama. 'Ti debeli k***in sine,' podcjenjivački su mu vikali, da bi na kraju meča morali zašutjeti i pokloniti se novom prvaku svijeta.

  • +3
Andy Ruiz Jr nokautirao Joshuu u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Andy Ruiz na takve je stvari već navikao. Još u školi su mu se izrugivali zbog njegove građe i fizičke mase, ali to ga nije spriječilo da nastavi ganjati svoje sportske snove i postane profesionalni boksač.

Ovaj Meksikanac rođen u Kaliforniji već od svoje šeste godine bio je veći i deblji od vršnjaka pa se u tim danima morao boriti s tinejdžerima, nekad i odraslim boksačima. Sa svojih 188 cm i 120 kg te rasponom ruku 188 cm i danas u ringu djeluje kao netko tko nema izgleda ugroziti one najbolje, ali izgled katkad vara.

'Boks mi je spasio život. Bio sam mali gangster dok sam bio mlađi. Obrijao sam glavu i družio se s krivom klikom. Ne želim vam reći sve stvari koje sam radio. No, boks me držao dalje od velike nevolje,' priznao je Andres Ponce Ruiz uoči obračuna s Joshom.

U karijeri je boksao 33 puta prije nego što je ušao u ring sa slavnim prvakom, a jedini poraz doživio je u prosincu 2016. godine od Novozelanđanina Josepha Parkera, ali na bodove i to podijeljenom sudačkom odlukom.

S obzirom da je Joshua rutinski sredio tog Parkera, Ruiz nije bio ni blizu da postane izazivač za svjetsku titulu, ali pad na doping testu Jarrella Millera otvorio mu je jedinstvenu priliku. Naime, s Wilderom i Furyjem Joshuin menadžer nikako da se dogovori oko podjele novaca, a drugi izazivači odbili su nekoliko tjedana prije borbe prihvatiti izazov.

Uskočio je Andy Ruiz i spektakularno dovršio Joshuu u sedmoj rundi, nakon što ga je čak četiri puta rušio. Da stvar bude bizarnija, time je Meksikanac s američkom putovnicom stigao do prvog pravog uglednog skalpa u svojoj karijeri, što jasno govori o kakvoj se povijesnoj senzaciji zapravo radi.

U sjećanju će ostati njihov ubojiti kroše koji je nemilosrdno pronalazio Joshuinu glavu kad je to bilo najvažnije, ali i veselo trčkaranje i cupkanje po ringu kad bi ugledao šampiona nemoćnog na tlu, kako mu sudac odbrojava.

Nema sumnje, Ruiz Jr zaradio je ove subote simpatije cijelog svijeta, ali najteži ispiti tek ga čekaju. U revanšu sa Joshuom bit će mu puno teže, a tu su još Wilder i Fury koje bi također trebao pobijediti ako želi zaista pokazati da je boksač najviše klase i da ova pobjeda nije bila tek plod sreće i podcjenjivanja od strane protivnika...