tužna vijest

Svijet Formule 1 zavijen u crno; preminuo je legendarni vozač Ferrarija i jedan od pionira natjecanja u 'oktanskom cirkusu'

04.05.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Engleski veteran Formule 1 Tony Brooks (90) preminuo je u Londonu u 91. godini života, potvrdili su iz Ferrarija čije je bolide vozio sredinom prošlog stoljeća

Tony Brooks (90) bio je jedan od najboljih vozača Formule 1 pedesetih godina prošlog stoljeća, u karijeri je ostvario šest pobjeda, a 1959. godine je sezonu završio kao drugi.

Britanci su svojevremeno Tonyja Brooksa proglasili najvećim britanskim vozačem koji nije bio prvak.

Brooks je bio posljednji živi vozač Formule 1 koji je ostvario pobjedu tijekom pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a iza velikana kao što su Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari i Stirling Moss, bio je najuspješniji vozač svog vremena.

Pamtit će se da je Brooks pobijedio na svom debiju u Formuli 1 na Velikoj nagradi Syracuse 1955. godine, koja tada nije bila službeni dio Svjetskog prvenstva F1. Za tu se utrku Brooks prijavio u posljednjem trenutku i sudjelovao je u njoj kao student stomatologije. Od tada ga i prati nadimak 'Leteći zubar' pod kojim je bio poznat tijekom karijere.

'Bio je dio posebne grupe vozača koji su bili pioniri i koji su pomicali granice u vremenima velikog rizika. Nedostajat će nam i naše misli su u ovom trenutku uz njegovu obitelj', rekao je izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

Prvu službenu pobjedu Brooks je ostvario je u utrci za Veliku nagradu Velike Britanije u Liverpoolu 1957. godine, a vozio je za Aston Martin, Ferrari i Vanwall.

Formulu 1 napustio je 1961. godine, a nakon toga je vozio utrke sportskih automobila te je pobjeđivao na najprestižnijim utrkama u Spa Francorchampsu, Monzi i Nürburgringu.