ekipna titula

Švicarci slave jedino skijaško zlato koje im je nedostajalo na svjetskim prvenstvima

12.02.2019 u 18:32

Bionic
Reading

Mješovita alpska reprezentacija Švicarske, koju su sačinjavali skijašice Wendy Holdener i Aline Danioth te skijaši Ramon Zenhaeusern i Daniel Yule, osvojila je naslov svjetskog prvaka u ekipnom natjecanju održanom u utorak na Svjetskom prvenstvu u švedskom Areu.

Švicarski skijašice i skijaši su tako donijeli svojoj zemlji jedinu zlatnu medalju koja im je nedostajala sa svjetskih prvenstava, a ujedno su postali objedinili svjetski i olimpijski naslov osvojen prošle godine u Pjongčangu, kad je ekipno natjecanje po prvi put održano na olimpijskim igrama.

Na putu do naslova Švicarska je u osmini finala sa 4-0 svladala Belgiju, u četvrtfinalu je bila bolja od domaće reprezentacije, gdje je o pobjedi odlučilo za 33 stotinke bolje vrijeme najbržeg Švicarca i najbrže Švicarke, a isti je slučaj bio i u polufinalnoj pobjedi protiv Njemačke.

Iz gornjeg dijela ždrijeba do finala je stigla Austrija preko Argentine (4-0), Slovačke (4-0) i Italije (2-2) koju su Austrijanci pobijedili na osnovu zbroja najbržeg vremena jednog skijaša i jedne skijašice, nadmašivši suparnike za 29 stotinki.

U malom finalu Italija je sa 3-1 bila bolja od Njemačke i tako osvojila brončano odličje, za što zasluge pripadaju skijašicama Irene Curtoni i Lari Della Mei te skijašima Alexu Vinatzeru i Simonu Maurbergeru.

U borbi za zlato vidjeli smo reprizu olimpijskog finala iz Pjongčanga, u kojoj je na obje strane sudjelovalo po troje istih članova kao u Južnoj Koreji. Wendy Holdener je u prvoj utrci pobijedila Katharinu Liensberger i donijela prednost Švicarskoj. Austrija je povela sa 2-1 zahvaljujući pobjedama Michaela Matta protiv Daniela Yulea i Katharine Truppe protiv Aline Danioth. U odlučujućoj utrci Ramon Zenhaeusern je bio brži od Marca Schwartza pa je rezultat bio 2-2, a zbroj vremena Zenhaeuserna i Holdener je za 77 stotinki bio bolji od vremena koje su imali Matt i Liensberger te su olimpijski pobjednici postali i svjetskim prvacima.

U srijedu je u Areu dan odmora, a u četvrtak je na rasporedu veleslalom za skijašice u kojem će sudjelovati i jedina hrvatska predstavnica na ovom Svjetskom prvenstvu, 22-godišnja Andrea Komšić.