moguće i ponavljanje?

Dalić i kolege u strahu od kaosa: Hoće li se ždrijeb kvalifikacija za nogometni Euro pretvoriti u farsu?

29.11.2018 u 09:42

Bionic
Reading

Uoči nedjeljnog izvlačenja skupina kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine sve više medija najavljuje kaos pa čak i moguće ponavljanje ždrijeba zbog bizarnih ograničenja koje je Uefa odlučila uvesti...

Hrvatska i njen izbornik Zlatko Dalić će u nedjelju s početkom u 11.30 sa zanimanjem pratiti ždrijeb kvalifikacija za nogometni Euro iz Dublina, na kojem će biti u prvoj jakosnoj skupini, zajedno sa Švicarskom, Nizozemskom, Portugalom, Engleskom, Belgijom, Francuskom, Španjolskom, Italijom i Poljskom.

  • +37
Liga nacija, Engleska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Prva i druga reprezentacija proći će iz svake skupine, a opasni protivnici našima mogli bi doći iz druge (Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina i Wales) i treće jakosne skupine (Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael).

No, prilikom izvlačenja čekaju nas komplikacije koje Uefi definitivno nisu trebale, a sve više medija se pribojava da bi se ždrijeb mogao pretvoriti u potpunu farsu. Švicarski Blick ide toliko daleko da prognozira da bi se čak moglo dogoditi i ponavljanje izvlačenja.

Naime, krovna europska nogometna reprezentacija odlučila je uvesti dodatna pravila dirigiranja ždrijeba, a neka od njih su bizarna. Čak 12 zemalja (Azerbajdžan, Danska, Engleska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Irska, Rumunjska, Rusija, Škotska i Španjolska) bit će domaćini ove pripredbe, a Uefa je odlučila da neće smjeti više od dvije od spomenutih reprezentacija biti u istoj kvalifikacijskoj grupi, kako bi ih što više dobilo šansu sudjelovati na turniru.

Tu su naravno i političke restrikcije. Tako u istim skupinama sigurno nećemo gledati Armeniju i Azerbajdžan, Gibraltar i Španjolsku, Kosovo i BiH, Kosovo i Srbiju te Ukrajinu i Rusiju.

Vjerovali ili ne, Uefa je uvela i meteorološke restrikcije. Bjelorusija, Estonija, Farski otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina su rizične zbog mogućeg snijega i leda pa mogu igrati tek po dvije u istoj grupi.

Za kraj, postale su Uefi problem i velike udaljenosti. Želi spriječiti da neke reprezentacije putuju više od drugih, pa su se dosjetili 'ključa' po kojemu u svakoj skupini može biti najviše jedan par i to: Azerbajdžan: s Gibraltarom, Islandom ili Portugalom, Island: s Armenijom, Ciprom, Gruzijom ili Izraelom te Kazahstan: s Andorom, Engleskom, Francuskom, Farskim otocima, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Irskom, Škotskom, Španjolskom ili Walesom.

U svakom slučaju, nakon što neku reprezentaciju izvuku u hrvatskoj skupini, nemojte se čuditi ako ipak u njoj ne završi, već je premjeste u drugu. I to je nešto čemu ćemo svjedočiti tijekom cijelog ždrijeba. Stoga je razumljivo kako su Zlatko Dalić i njegove kolege izbornici čak možda i u strahu od kaosa. Ukratko, čelnici Uefe su zakomplicirali stvar do kraja i ostaje nam se nadati da će uspjeti izgurati ovakav ždrijeb i da ćemo u nedjelju, kako je planirano, dobiti konačni izgled kvalifikacijskih skupina...