skromni damir skomina

Svi su 'masno' zaradili osim njega; slovenski sudac najveći je 'gubitnik' finala Lige prvaka

03.06.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Liverpool je u subotu u finalu Lige prvaka svladao Tottenham 2:0 i stigao do šeste titule u najprestižnijem nogometnom natjecanju. I ove je sezone UEFA bila izdašna, finalisti se mogu pohvaliti sjajnom zaradom, a treba priznati i da su zaslužili. No, mnoge je iznenadio honorar kojeg je za dijeljenje pravde u finalu dobio slovenski sudac Damir Skomina...

Velika je to čast i priznanje, ne sudi se finale Lige prvaka svaki dan. Dapače, za suce je to u rangu finala velikih natjecanja poput Svjetskih i Europskih prvenstava.

No, ujedno je to i veliki teret, suditi takvu utakmicu nije nimalo lako, sve su oči - bez obzira na VAR - ipak usmjerene na glavnog suca i njegove pomoćnike. Gleda se i ocjenjuje svaka odluka... Zato su se mnogi iznenadili kad je objavljeno koliko je novca za finale Lige prvaka dobio slovenski sudac Damir Skomina.

Dakle, za 90 minuta posla na račun mu je sjelo 'samo' 5500 eura, kolika je u stvari i naknada glavnim sucima za svaku utakmicu Lige prvaka, plus 1800 eura bonusa koji je kao neka nagrada za finale.

U redu, pa nije 7300 eura za jednu večer i 90 minuta konkretnog posla zanemariva svota. Baš suprotno, lijepa je to zarada, ali kad se usporedi s ciframa koje su zaradili klubovi i premijama koje će dobiti igrači.

Tako je ove sezone ukupni nagradni fond UEFA Lige prvaka iznosio dvije milijarde i 550 milijuna eura. Liverpool samo za pobjedu u finalu Lige prvaka zaradio čistih 19 milijuna eura, a Tottenham kao poraženi kući odlazi bogatiji za 15 milijuna eura.

  • +16
Liga prvaka, finale: Liverpool - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U cijeloj sezoni Lige prvaka Liverpool je uspio zaraditi oko 100 milijuna eura, a Tottenham nema za čime žaliti, barem ne što se zarade tiče, jer 'spursi' su dogurali do cifre od oko 90 milijuna eura ukupne zarade!

Koliko će novca za osvajanje Lige prvaka dobiti nogometaši Liverpoola, a među njima i hrvatski reprezentativac Dejan Lovren koji je finale odgledao 'iz prvog reda', s klupe 'redsa'? Ne manje od milijun eura 'po glavi', ali to nije sve jer tu treba pribrojiti i obećane bonuse glavnih sponzora kluba te bi ta cifra na kraju mogla biti veća za najmanje još 300.000 eura po igraču.

Eh, da... Sada se zarada glavnog suca Damira Skomine, njegovih 7300 eura u odnosu na premije igrača, čini kao sitniš...

  • +10
Pobjednička parada u Liverpoolu nakon osvojene Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Barrington Coombs/Press Association/PIXSELL