7. SNJEŽNA KRALJICA

Sve spremno: Skijašice, navijači i kuhano vino

04.01.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Dočekali smo još jedno izdanje Snježne kraljice, nažalost ponovno bez one prave kraljice - Janice. Ipak, sljemenska utrka, sedma po redu, definitivno će biti jedna od spektakularnijih

Sedam godina traje šou, sedam godina obronci Medvednice ugostit će najbolje skijašice svijeta i najmanje 10-ak tisuća navijača. Uvijek dosad bio je to spektakl, i ona prva utrka koja se zvala Zlatni medvjed, i kad je Janica završila utrku u suzama, i prošlogodišnja kad je Ana Jelušić doskijala do 11. mjesta.

Ove godine dojam je da su se i troškovi malo smanjili. Sve što je dosad krasilo Snježnu kraljicu, a to su ponajprije perverzne bakanalije za VIP osoblje i novinare - razni pokloni, prepuni stolovi hrane, piće u neograničenim količinama i slično - smanjeno je na razumnu mjeru, a samim time valjda su i izdaci manji. Budžet organizacije i dalje je vrlo visok, 23,5 milijuna kuna, nagradni fond i dalje primamljivo velik, 120.000 eura, ali to je jednostavno cijena kojom valja nadvisiti puno mondenija i poznatija svjetska skijališta koja također organiziraju skijaški Svjetski kup.

Hrvatice na Snježnoj kraljici

Hrvati još nisu dočekali slavlje svoje skijašice na Snježnoj kraljici. Dosad su naše djevojke u pravilu osvajale bodove na Sljemenu, stajale i na pobjedničkom postolju, no slast trijumfa nisu osjetile. Na prvoj utrci Janica je pala, Nika Fleiss bila je osma, a Ana Jelušić deveta. Iduće godine Janica je doskijala do trećeg mjesta, i to bez štapa, a na postolje se u narednim godinama popela još samo Ana Jelušić (drugo mjesto). Prošle godine Ana je osvojila 11. mjesto, a Nika 22.

Stoga nema nikakve sumnje da ćemo i ove godine na VIP tribini gledati ljepotice koje još nisu naučile da se na skijanje ne dolazi u štiklicama i minicama te razne poznate face koje same sebe ubrajaju među celebrityje i dolaze na Sljeme samo kako bi koji fotograf ovjekovječio njihovu nazočnost među poznatima i slavnima.

Ekipa uz stazu ponovno će stvarati onu poznatu navijačku atmosferu po kojoj je Zagreb i poznat. Uživat će u kuhanom vinu i kobasicama, vrhunskom skijanju i svježem zraku. A skijašice? Ni njima neće biti loše; lova je osigurana, staza je ponovno izvrsna, a huk navijača svakako je nešto što će svaki sportaš istaknuti kao jednu od najvažnijih stvari u natjecanju.

Usput, pored staze na ciljnoj ravnini, kao i uvijek prilično samozatajno, sve će promatrati jedina istinska Kraljica. Janica Kostelić, najveća od najvećih, bodrit će svoje donedavne kolegice i s posebnim guštom navijati za Sofiju Novoselić, Teu Palić i Anu Jelušić.

Na kraju, malo statistike: dosad su naslov Kraljice osvajale samo četiri skijašice. Po dva naslova pobjednice imaju Finkinja Tanja Poutiainen (2005, 2008) i Austrijanka Marlies Schild (2006, 2007), a po jedan Nijemica Maria Riesch (2009) i Francuskinja Sandrine Aubert (2010). Schild i Poutiainen i ove godine imaju najveće šanse za pobjedu, pa bi jedna od njih mogla postati prva skijašica s tri sljemenske krune.

Izravni prijenos utrke ženskog slaloma za Audi FIS Svjetski kup, prema dosadašnjim najavama, od HTV-a će preuzeti 17 televizijskih postaja iz 13 zemalja, a više od 170 akreditiranih novinara, od ukupno 500-tinjak, ove godine dolazi iz inozemstva, točnije iz Austrije, Slovenije, Francuske, Italije, Japana, BiH, Švedske, Mađarske, Slovačke, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Finske, Švicarske i SAD-a.