Viktoria Plzen

Sve o Dinamovu protivniku; napadač Michael Krmenčik zbog teške ozljede sigurno ne igra

17.12.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon što je Dinamo doznao protivnika u šesnaestini finala Europske lige čini se kako plasman u sljedeću fazu nije nemoguća misija. No, većina analitičara mišljenja je kako je češki prvak Viktorija Plzen, usprkos teškoj ozljedi napadača Michaela Krmenčika, sve samo ne lagani suparnik

Idući suparnik zagrebačkog Dinama, Viktoria Plzen u Europsku ligu je stigao preko Lige prvaka gdje je u skupini G osvojio treće mjesto iza Real Madrida i Rome, a ispred moskovskog CSKA.

Česi su u šest susreta Lige prvaka upisali dvije pobjede, jedan remi i tri poraza uz razliku pogodaka 7-16. Samo je Crvena zvezda ove sezone u elitnom natjecanju 'Starog kontinenta' primila više golova od Viktorije, 17.

Viktorija je u Plzenu pobijedila Romu (2-1), odigrala 2-2 protiv CSKA, te izgubila od Reala (0-5), dok je na gostovanjima slavila u Moskvi (2-1), te izgubila u Madridu (2-1) i Rimu (0-5).

Momčad vodi bivši češki izbornik Pavel Vrba, a ekipa je sastavljena od domaćih igrača uz pet stranaca, međutim četvorica su Slovaci i nigerijski veznjak Ubong Ekpai. Najefikasniji igrač je 25-godišnji Michael Krmenčik koji je u prvenstvu zabio sedam golova, a još je dva zabio u Ligi prvaka. Ovaj 187 cm visoki i vrlo snažni napadač standardni je češki reprezentativac, a dobra vijest za Dinamo je njegova teška ozljeda koljena krajem listopada protiv kluba Slovácko (ligamenti koljena) zbog čega sigurno neće biti u sastavu. Prve prognoze govore kako ga neće biti do kraja sezone, ali bez obzira na to on nije jedina opasnost.

Utakmice igra na Doosan Areni koja može primiti 11.000 gledatelja.

Viktoriji će ovo biti peti put kako je 'prezimila' u Europi, a u dosadašnja četiri nastupa tri puta je stigla do osmine finala, a jednom je ispala u 16-ini finala.

Prošle sezone Česi su u 16-ini finala izbacili beogradski Partizan, a potom nakon dvije dramatične utakmice ispali od Sportinga. Portugalci su u prvom susretu u Lisabonu pobijedili sa 2-0, no Viktorija je u uzvratu slavila identičnim rezultatom. Pitanje pobjednika je razriješeno u produžetku u kojem je za Sporting zabio Rodrigo Battaglija.

Viktorija je do osmine finala stigla i 2014. godine kada je u 16-ini finala izbacila Šahtar, a potom ispala od Lyona. Osmina finala je bila granica koju Česi nisu uspjeli preskočiti niti 2013. U 16-ini finala su napravili iznenađenje izbacivši Napoli s dvije pobjede (3-0, 2-0), a u osmini finala je prejak bio Fenerbahče.

Europsko proljeće Viktorija je dočekala i 2012. kada je u 16-ini finala ispala od Schalkea.

Momčad iz Plzena je pet puta bila češki prvak, a jednom je osvojila i nacionalni Kup. Trenutačno je na drugom mjestu češkog prvenstva sa 45 bodova, jednim bodom manje od praške Slavije.

  • +35
Dinamo - Anderlecht Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX