VJERUJETE LI IM?

Sve je više teških optužbi na račun poslovnih poteza Formule 1: Ne prodajemo dušu, ovo je normalna promjena...

19.08.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali odbacio je optužbe da je novac odlučujući faktor u slaganju kalendara za prvenstvo

Sezona Formule 1 2023. mogla bi imati 24 utrke, najviše do sada, a to je čak 50 posto više nego recimo 1990. Ovaj sport se širi, posebno na tržišta SAD-a i Azije, dok su tradicionalne utrke u Europi u opasnosti da bude zapostavljene.

Postoji značajna prijetnja da neće biti više VN Francuske, VN Belgije i VN Monaka, koje su bile dio Formule 1 još u prvoj sezoni 1950.

Je li novac odlučujući u cijeloj priči?

'Novac je svugdje važan, pa i za nas. Ali ne gledamo samo to, cijeli paket mora biti ispravan. Kad bismo gledali samo bankovni račun, sigurno bi kalendar utrka izgledao drugačije. Ne prodajemo dušu Formule 1. Ovo je normalna promjena. Otvaramo se cijelom svijetu', rekao je izvršni direktor Stefano Domenicali za Sport Bild.

Mnogo je kritika i da F1 organizira utrke u zemljama u kojima se ozbiljno krše ljudska prva, kao što su Saudijska Arabija i Katar, a koji su dobili dugoročne ugovore.

'Dajemo im pozornicu na kojoj se domaćini žele predstaviti u dobrom svjetlu. Već ima prvih uspjeha, u Saudijskoj Arabiji žene smiju voziti već četiri godine.'

  • +16
Formula 1, Velika nagrada Mađarske, Hungaroring, 31.7.2022. Izvor: EPA / Autor: Tamas Kovacs

Što se tiče Europe, moguće je da bi Francuska, Belgija i Monako mogli krenuti putem Njemačke, koja je također nekada bila temelj sezone F1, ali je zadnjih godina ispala iz kalendara, jer promotori nisu mogli platiti događaj. Nije ni izgledno da će se Nijemci uskoro vratiti.

'Ako sam ne obavim poziv, malo toga vidim i čujem iz Njemačke. Pričaju, pričaju, pričaju, ali na kraju su vam potrebne činjenice. Za mene je misterij kako se danas ne može izgraditi posao oko Grand Prixa', zaključio je 57-godišnji Talijan.