TAMNA STRANA MMA

Surovost koja je prešla granicu: UFC to mora zaustaviti!

17.12.2015 u 19:42

Bionic
Reading

Javier Mendez, trener novog UFC-ovog prvaka u srednjoj kategoriji Lukea Rockholda, nakon onog što se dogodilo u meču s Wiedmanom smatra da treba učiniti sve kako bi se prekomjerno udaranje poraženog borca zaustavilo...

U UFC-ovom oktogonu velika je odgovornost na sucima, koji određuju kada prekinuti borbu, a kada je pustiti da se nastavi. O njima ovisi zdravlje i život borca koji se nalazi u gubitničkom položaju, jer primiti više opasnih udaraca nego što je nužno može imati kobne posljedice.

Nažalost, u povijesti elitne MMA organizacije viđali smo borbe u kojima je sudac dopustio batinjanje i mrcvarenje koje graniči s dobrim ukusom, poput viđenog u borbi Carlosa Condita i Roryja McDonalda 2010. godine, kao i nedavno u studenom u meču Scotta Jorgensena i Alejandra Pereza. Time je ozbiljno ugroženo zdravlje gubitničkih boraca McDonalda i Jorgensena koji su teško ozlijeđeni završili u bolnici.

Posljednji takav primjer viđen je u meču Lukea Rockholda i Chrisa Weidmana, borbi za titulu prvaka srednje kategorije. Rockhold je dotukao branitelja naslova već u trećoj rundi, ali meč je prekinut tek u četvrtoj, iako je bilo jasno da obrana nesretnog prvaka više ne postoji.

Trener pobjednika tog meča, 31-godišnjeg Rockholda umjesto da likuje podigao je glas i ukazao na veliku opasnost kojoj su borci izloženi.

'Bio sam strašno ljut. Ne krivim suca, nego pravila. Treba ih promijeniti i omogućiti da trener kao u boksu može prekinuti borbu bacanjem ručnika. Mi bolje poznajemo borce, a ne suci ili doktori. Ako vidimo da će biti prebijen, moraju nam omogućiti da ubacimo prokleti ručnik, a ne biti ukoreni zbog toga,' apelira trener Javier Mendez i dodaje:

'Strašno sam ljut, jer ovo je sport, a kad vidiš takve stvari, ne izgleda mi sportski. Jako me ljuti što se borci ozljeđuju više nego što je potrebno zbog stupidnog pravila koje zabranjuje jednostavnu stvar kakvu imamo u boksu.'

Prema MMA pravilniku, trener ipak može tražiti prekid borbe ako vidi da je njegov borac u opasnosti, ali je u nekim američkim saveznim državama poput Nevade bacanje ručnika zabranjeno. U svakom slučaju, nejasnoće u pravilima moraju nestati, a borci biti bolje zaštićeni, jer ionako ih je previše ozlijeđeno tijekom godine, zbog čega na borbe za naslov prvaka u pojedinim kategorijama znamo čekati i više od godinu dana...