KOMENTAR

Sukob na relaciji HTV - Mamić preko satelita

27.02.2009 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon petodnevnog medijskog razvlačenja derbija i gotovo svakog aktera ponaosob, u obranu digniteta svoje struke ustao je i Hrvatski zbor sportskih novinara. Glas su digli protiv verbalnog delikta Zdravka Mamića

Zdravko 'Imam-nešto-za-reći' Mamić u svojim je učestalim urbi et orbijima ovoga tjedna dokačio teško prebrojivu grupu ljudi i svalio svakom o vrat težak kamen krivnje. Govori su trajali satima, broj okrivljenih uglavnom je rastao. Gotovo običan tjedan u uredu gospodina Mamića i novinara koji ga prate.

I tako, dok je izvršni Dinamov dopredsjednik namještao nevidljivu aureolu oko svoje glave, zakačio se i o ugled i profesionalnost Ivice Blažička, što je bio direktan povod za reakciju. Komentator HTV-a nije se želio spuštati na nivo medijskog šaketanja i mudro je ostao po strani, no u gard je stao njegov kolega iz tvrtke Jura Ozmec, a razlog može ležati i u otvorenom lobiranju Mamića protiv HTV-ove emisije o HNL-u. Bilo bi legitimno da je u boj krenuo u svoje ime, no iskoristio je HZSN, zbor kojemu je na čelu i kojega predstavlja.

U priopćenju se Mamića napada na osobnoj bazi i neupitno lošima proglašavaju njegov moral i ljudskost. Srećom, nisam član te organizacije, jer ne želim da se u moje ime nečim tako kompleksnim barata na sasvim trivijalan način. Zdravko Mamić blizu je školskom primjeru podvojene ličnosti, a jedna od njegovih strana ima sjajnih kvaliteta. Na brzinu sklepan dopis dotakao se i svih prisutnih novinara na dotičnoj konferenciji.

Rekao bi čovjek da je dotični od braće Mamić već dozlogrdio i Bogu i narodu, no naslovi s njegovim imenom drže vrh najkonzumiranijih medijskih proizvoda. I dok je tako, on je vijest. Važnija od recesije, važnija od dosega najeminentnijih znanstvenika, važnija i od derbija samog. Jer su tako izabrali konzumenti medija, jer ste tako odabrali vi. Razumljivo je da je taj kriterij žalostan dijelu čitatelja s izbrušenim ukusom, ali novinaru on mora biti jasan.

Pa tako i Ozmecu, koji piše da se HZSN ograđuje od svih kolega koji su detaljno bilježili i prenosili Mamićeve fraze, umjesto da su napustili sastanak i tako pružili potporu uvrijeđenom Blažičku. Time se ogradio od većeg broja svojih članova, koji bi, u slučaju da su učinili taj protestni potez, snosili posljedice uredništava. Jura Ozmec kao da je s Marsa pao.

Mamićev stil jest primitivan, njegove metode su kaubojske, njegovo poslovanje usklađeno je sa zamračenim dijelovima hrvatskih zakona. Takvo nam je društvo, takav nam je sport. Takva nam je na ovim prostorima, očito, sudbina. No, malo koji novinar danas smije pametovati o moralu i ljudskosti, jer ni naša profesija u globalu nije se uspjela othrvati valu pohlepe i sukoba interesa.

Obično se 'sukobi na vrhu' vode zbog privatnih interesa ili nabujalih taština, dok moral i ostale frazetine služe tek kao dimna zavjesa. Osobno se ne mogu oteti dojmu da ni ovaj primjer nije drukčiji.