UMJESTO PROSLAVE - ŠOK

Što se to događa s Dinamom; uvjerili smo se da mu i najvjerniji navijači okreću leđa!

09.05.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Poraz Dinama 3:1 od Lokomotive u sklopu 34. kola Hrvatski Telekom Prve lige u Kranjčevićevoj nije previše iznenadio najvjernije navijače kluba iz Maksimirske koji više od 30 godina ne propuštaju utakmice što se igraju u Maksimiru ili Kranjčevićevoj

Dvije pobjede Lokomotive nad Dinamom i gol razlika 7:2 u dva posljednja okršaja na prvi pogled izgledaju kao neka namještaljka. Prava je istina to da je Dinamo potpuno nadigran i kako igrači trenera Nikole Jurčevića mogu biti sretni što nisu primili još koji gol.

No sjedeći na zapadnoj tribini na stadionu u Kranjčevićevoj, nedaleko od najzagriženijih navijača Dinama, koji nemaju previše dodirnih točaka s Bad Blue Boysima i ne zanima ih previše ni utjecaj Zdravka Mamića, nije teško zaključiti kako je ovo možda najlošija momčad modrih u povijesti.

Neki su bili toliko očajni da su odlučili kako neko vrijeme neće ići na utakmice, neki su čak i zapljeskali borbenim igračima Lokomotive, a na svaki krivi potez igrača Dinama psovke je bilo teško zaustaviti.

Nemoć u veznom redu, očajna kombinatorika u veznom redu te nekoliko jako loših ili, bolje rečeno, komičnih reakcija 'stranaca' Lecjaksa, Stojanovića i Doumbije dodatno su ih razljutili pa se zaista moglo čuti svakakvih komentara. Čak niti bivši igrač Dinama Sammir, koji je s prijateljima došao na utakmicu, nije mogao vjerovati kako loše izgleda klub u kojem se igrački afirmirao.

Nakon šokantnog poraza od Lokomotive, u utakmici u kojoj je s tri osvojena boda mogao osigurati titulu prvaka, većina zaljubljenika u ovaj klub više nije sigurna da ovakav Dinamo može pobijediti Rudeš. Pogotovo nakon prezentacije Rudeša u 33. kolu, kada je nadigrao Hajduk 2:1.

'Nije mi jasno kako je Dinamo uopće uspio pobijediti Hajduk u Splitu', bio je jedan od komentara.

'Ako ovako igraju, nema šanse da pobijede Rudeš!' ili 'Ovaj Dinamo je lošiji od onog koji je igrao u Ligi za bedaka', dobacivali su navijači zabavljajući se na zapadnoj tribini dok je Dinamo jurio izjednačenje. U tim trenucima činilo se kako ga samo čudo može dovesti do izjednačenja ili možda do potpunog preokreta i nove titule prvaka. Čak je ostao dojam, barem ako je suditi po govoru tijela igrača Lokomotive i komentarima koje smo čuli s tribina, da se u jednom periodu utakmice nisu previše živcirali zbog nekoliko promašenih prigoda kojima su mogli dotući Dinamo (neki su čak dobacivali kako namjerno nisu željeli napuniti mrežu!).

Jedan od duhovitijih komentara svakako je bio onaj kako 'navijači Hajduka šamaraju svoje igrače nakon poraza i loše igre, a mi s njima idemo na cugu'.

Stoga izjava ljutitog kapetana Arijana Ademija nakon utakmice u kojoj je rekao kako je 'žalosno, tragično i da nema smisla ovo što rade' dovoljno govori, uz zanimljiv dodatak:

'Dogovorili smo se da ćemo stisnuti glave, razmontirati Rudeš i osvojiti taj naslov. A ako to ne napravimo, onda smo izdajice i lažemo jedan drugog u oči.'

Naravno, ta će izjava dodatno motivirati nogometaše Rudeša, ali je svakako bila potrebna da se probude neke skupo plaćene zvijezde Dinama.

Čak niti žestoka financijska kazna ne bi previše promijenila stvari. No ovako loš i sterilan Dinamo još uvijek dva kola prije kraja ima četiri velika boda prednosti ispred Rijeke i još uvijek mu samo tri boda nedostaju da i teoretski osigura titulu. Ako to ne uspije protiv Rudeša, ima priliku za popravni u posljednjem 36. kolu na Maksimiru. Za kraj ove turbulentne i stresne sezone, nakon koje je jasno da je ovoj momčadi potreban veliki remont.

Najteže je svakako treneru Dinama Nikoli Jurčeviću, a nakon utakmice doslovno je bio u šoku:

'Nadali smo se naslovu prvaka. Trebat će nam nekoliko dana da prebrodimo ovaj šok i neugodan trenutak te da se pripremimo za iduće kolo i osvojimo naslov prvaka', između ostalog kazao je Jurčević, kojem budućnost na klupi Dinama nije baš izvjesna.

No osvojeno prvenstvo i kup, u kojem u finalu igraju protiv Hajduka, mogu ga spasiti. Ali s ovakvom igrom i bez podrške onih najvjernijih navijača, koji Dinamu nikad nisu okrenuli leđa, to će biti jako teško.

Sljedeći veliki test za Dinamo je gostujuća utakmica protiv Rudeša u ponedjeljak 14. svibnja.

'Ne želim tražiti opravdanja za ovako loš rezultat i veliko razočarenje, postojala je dobra atmosfera i želja i nije bilo pokazatelja za ovakvu šokantnu utakmicu. Apsolutno sam siguran da ćemo u narednim danima smoći snagu i bit ćemo prvaci Hrvatske!', poručio je Jurčević te u svega nekoliko dana sa svojim suradnicima mora nekako izvući momčad iz krize.

  • +22
Lokomotiva - Dinamo, 34. kolo HT Prve lige, 2017./18. Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Lokomotiva – Dinamo 3:1, 34. kolo 2017./18. (sažetak) Izvor: Društvene mreže

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Dinamo Zagreb3:1
Rijeka-Inter Zaprešić5:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb34217670
2.Rijeka342131066
3.Hajduk33188762
4.Osijek331313752
5.Lokomotiva341291345
6.Inter Zaprešić3411101343
7.Slaven Belupo339101437
8.Rudeš33891633
9.Istra 196133681926
10.Cibalia33672025

Sljedeće utakmice

9.5.Istra 1961-Hajduk
9.5.Osijek-Cibalia
10.5.Rudeš-Slaven Belupo
12.5.Inter Zaprešić-Lokomotiva
13.5.Cibalia-Rijeka