IDEJA ZA SABOR

Što legendarni trener revolucionarno predlaže Jovanoviću?

01.10.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Poznati košarkaški trener Rusmir Halilović, koji iza sebe ima više od 40 godina trenerskog staža, kaže kako jedva čeka nove izazove u radu s mladim igračima i trenerima

No prije nego što počne s novim projektom Halilović je otišao korak dalje pa tako ima i konkretan prijedlog za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića

'Koncept programa koji zastupam - sustav s realizacijom i edukacija igrača te trenera - moguće je realizirati u svakoj sredini po dinamici adekvatnoj postojećim uvjetima. Velika mi je želja da to zaživi u Zagrebu', prošlog je tjedna Halilović kazao za tportal.hr.

No želja mu je da ministar Jovanović i njegovi suradnici više pažnje posvete ovakvoj ideji.

'Sport je vrlo važan subjekt društva, nalazi se u svakoj njegovoj pori i uglavnom je onoliko koristan koliko je interes društva. Rezultati u masovnom i vrhunskom sportu ovise od ljudskih resursa, infrastrukture, ulaganja, znanja i stimulansa ljudi koji su infiltrirani u sportu, pravila koje društvo određuje. Dakle, da bi sve bilo na visokoj razini i samoodrživo, neophodno je imati kvalitetne zakone o sportu', kazao je Halilović.

Kako dalje navodi, ima i konkretne primjere i prijedloge za spomenuti zakone:

- one koji stimuliraju i štite investitore u sportu

- kontinuirano razvijaju inovativne programe masovnog i vrhunskog sporta

- razvijaju infrastrukturu ukorak s vremenom

- educiraju struku i sportske radnike

- omogućavaju pravilan i kvalitetan razvoj vanserijskih talenata do njihovog genetskog maksimuma

- svjetskim igračima i autoritetima nakon završetka igračke karijere omogućavaju ostanak u sportu u funkcijama: trener, menadžer, sportski radnik, investitor…

Nakon što je analitički i detaljno predložio svoje prijedloge zakona, koji će u jesen na raspravu u Sabor, Halilović je dao objašnjenje jedne od inovativnijih ideja koje treba urediti i ozakoniti:

'Od neprocjenjive je vrijednosti umrežiti znanje, autoritet, popularnost, investicijsku moć igrača na kraju karijere i beskorisne, često puta devastirane otvorene sportske poligone uz škole. Stvaranjem zakonskih pogodnosti za podizanje montažno-demontažnih dvorana te pravovremenom edukacijom igrača moguće je zadovoljiti potrebe društva i opstanak igrača u sportu. Otvaranje novih radnih mjesta, novi izvan nastavni sportsko-kulturno-obrazovni 365-dnevni programi, uključenje ogromnog broja djece i mladih su najbolja prevencija u borbi protiv poroka ulice, širenje kruga poznanika i sl. Sve je to ogromna kolateralna korist od sporta, ako se on pravilno ozakoni. Društvo mora maksimalno stimulirati sportske aktivnosti jer na taj način zadovoljava osobne interese za pravilnim razvojem, rekreacijom, zdravljem, odgojem, promidžbom grada i države... U tom filmu sam dugi niz godina i imam razrađene programe i ideje', kazao je iskusni Halilović.

Na koncu je dodao kako 'će novi zakon o sportu biti onoliko dobar koliko bude jasan u odgovorima na pitanja: Tko? Što? Kada? Koliko? Zašto?

Zanimljivo će biti što će na ovaj konkretan prijedlog reći ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te doministar Petar Skansi, bivši proslavljeni košarkaš i trener.