MARKOVIĆ SE OGLASIO

'Štimčeva Skupština predstavlja pravno nasilje'

16.02.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Nakon što je u ime HNS-a Zdravko mamić pozvao 'legalnu' Skupštinu da se sastane u travnju, oglasio se i predsjednik Saveza Vlatko Marković

Markovićevo priopćenje, objavljeno na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza, prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

kao što vam je iz medija javnog priopćavanja zasigurno poznato, dana 19. siječnja 2011. u Uredu HNS-a zaprimljen je zahtjev 23 zastupnika u Skupštini Saveza za sazivanjem izvanredne izborne sjednice Skupštine Saveza s prijedlogom dnevnog reda i naznakom da ukoliko se taj prijedlog ne prihvati i ne sazove, izvanrednu izbornu sjednicu Skupštine Saveza sazivaju potpisani zastupnici za 20. veljače 2011.

Dakle, istodobno se i zahtjeva sazivanje ali se i saziva izvanredna izborna sjednica Skupštine i predlaže dnevni red.

U obrazloženju zahtjeva u bitnome se navodi da je redovna izborna Skupština Saveza što je održana 17. prosinca 2011. nestatutarna i nezakonita jer su u izbornom postupku prigodom izbora predsjednika a i ostalih tijela saveza što ih bira Skupština sudjelovali tj. glasovali zastupnici koji to nisu mogli biti, pa se samim tim ne može prihvatiti ni izborni rezultat s obzirom na omjer glasova 25:24. Stoga se zahtjeva sazivanje izvanredne izborne sjednice Skupštine Saveza na kojoj bi se prema predloženom dnevnom redu, osim izbora radnih tijela Skupštine ponovili izbori za predsjednika i ostala tijela Saveza.

Izvanredna Skupština ne može se održati s predloženim dnevnim redom jer Izvanredna Skupština nije nadležna u izbornim pitanjima preispitivati svoje pravomoćne odluke, pogotovo ne na predložen način.

Naime, nakon što je odluka o izboru Predsjednika Saveza donijeta (17.12.2010.), svi predlagatelji saziva predmetne Izvanredne Skupštine imali su na raspolaganju zakonski pravni lijek- žalbu tj. mogli su u zakonom ostavljenom roku pred NADLEŽNIM upravnim tijelom pobijati predmetnu odluku- što nitko nije učinio. Propuštanjem rokova za žalbu odnosno propuštanjem korištenja svog prava na žalbu kao zakonom propisanog pravnog lijeka, odluka o izboru Predsjednika postala je pravomoćna, pa se više ne može preispitivati niti mijenjati izvan okvira i procedura propisanih zakonom - što predlagatelji žele postići kroz saziv predmetne Izvanredne Skupštine.

Stoga ovakav način pokušaja preispitivanja pravomoćne odluke IZBORNE Skupštine predstavlja pravno nasilje i izigravanje same svrhe i smisla zakonskih propisa, pa bi i eventualna odluka donijeta u tom kontekstu bila nezakonita, a samim tim i pravno ništavna.

Gradskom je uredu za opću upravu Grada Zagreba, kao nadležnom tijelu, prijavljena izborna sjednica Skupštine Saveza održana 17. prosinca 2010. te je isti nakon provedenog upravnog postupka utvrđivanja zakonitosti i statutarnosti donijetih odluka, svojim rješenjem KLASA: UP/I-230-02/10-002/1611, URBROJ: 251-07-02/1-11-2 odobrio upis osobe ovlaštene za zastupanje dotičnog Vlatka Markovića za predsjednika Saveza. Kako na ovo rješenje nije bila uložena žalba ono je postalo pravomoćno dana 25. siječnja 2011.

Osim toga, kada se o statutarnosti radi, skrećem Vam pozornost na odredbe članka 28. stavak 7. Statuta Saveza kojim je određeno da se postupak predlaganja i izbor predsjednika i dopredsjednika Saveza utvrđuje Poslovnikom o radu Skupštine Saveza, koji svojim odredbama vrlo detaljno propisuje način tog izbora. Naime, predsjednik se na istoj sjednici može birati u tri kruga glasovanja ukoliko u prvom krugu nitko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova (većinu glasova svih zastupnika). Tek ukoliko ni nakon tri predviđena kruga niti jedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova, određuje se održavanje nove sjednice skupštine ali se provodi i novi postupak kandidiranja u kojem se za kandidate ne mogu isticati osobe koje su bile predložene u prvom izbornom krugu. Dakle, sazivanje nove sjednice Skupštine na kojoj bi se ponovilo glasovanje bez provođenja postupka kandidiranja, odnosno cjelovitog izbornog postupka, u potpunosti je nestatutarno.

Pored prednjega, ustrajavanje na ponavljanju izbora unatoč činjenici da su odluke s redovne izborne Skupštine Saveza potvrđene u zakonom propisanoj proceduri kao zakonite i statutarne bio bi do sada nezabilježen presedan. Ne samo kada se radi o našoj udruzi već i šire, što bi otvorilo vrata anarhiji a zasigurno bi se odrazilo na ugled i status hrvatske nogometne organizacije u zemlji kao i u krovnim međunarodnim asocijacijama (UEFA i FIFA) čija smo članica pa podliježemo i njihovim pravilima i sankcijama.

Konačno, koristim i prigodu da vas podsjetim na našu proklamiranu opredijeljenost da ćemo poticati prijateljske odnose između članova i poštivati načelo privrženosti, integriteta i sportskog ponašanja kao izvora fair playa, podvrgavajući se svi zajedno ali i pojedinačno, bez izuzetka, pozitivnim propisima u okviru procedura i pravila kako su utvrđena i uređena važećim aktima Saveza.

Ostajem u nadi da ćemo zajedno i odgovorno raditi na provođenju zadaća utvrđenih statutom ali i u skladu s aktima međunarodnih nogometnih udruženja čiji smo član te uspješno međusobno surađivati i zajedništvom svakodnevno doprinositi boljitku Saveza i hrvatskog nogometa u cjelini, ne zaboravljajući pri tome činjenicu da smo zajedno izgradili jedan od najuspješnijih, najrespektabilnijih i najpopularnijih nacionalnih saveza u RH, koji okuplja najviše poklonika, bilo da se radi o igračima ili publici, a posebice među mladima. U tome vidim našu odgovornost i obvezu da ne dopustimo međusobna dijeljenja, sukobljavanja ili lobiranja u korist bilo kojeg pojedinca ili interesne skupine, jer naš interes može i treba biti nogometna igra kao sport oslobođena diskriminacije bilo koje vrste i politike bilo kojeg predznaka.

Srdačno Vas pozdravljam te istodobno obavještavam da iduću sjednicu Skupštine Saveza sazivam za 19. travnja 2011. Vjerujem da sam time svima nama, posebice onim zastupnicima što su nezadovoljni stanjem u hrvatskom nogometu i radom Saveza dao dovoljno vremena za pripremu ozbiljnih, kvalitetnih i realnih prijedloga za poboljšanjem stanja. Pozivi s dnevnim redom bit će vam dostavljeni na način i u roku određeno Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine Saveza.


S poštovanjem, Vaš predsjednik

Vlatko Marković