CIRKUS SE NASTAVLJA

Štimac izabran za predsjednika HNS-a

20.02.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Igor Štimac u nedjelju je jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, pa od 20. veljače HNS ima dva izabrana predsjednika, Vlatka Markovića i Igora Štimca, a tko će od njih dobiti legitimitet odlučit će Ured za opću upravu grada Zagreba

Na izvanrednoj izbornoj skupštini u zagrebačkom hotelu Westin nazočilo je 25 od 49 delegata, čime je Skupština dobila legitimitet, a svi nazočni su svoj glas dali Igoru Štimcu.

Na Izbornoj skupštini, održanoj u istom hotelu 17. prosinca 2010., godine Marković je odnio tijesnu pobjedu sa 25:24 glasa ali je i prije te sjednice Štimac osporavao pravo glasa pojedinim delegatima. Nakon toga je Štimac sakupio i dostavio u HNS popise 23 delegata koji su zatražili sazivanje Izvanredne izborne skupštine. On se pri tome pozvao na Poslovniku o radu Skupštine HNS-a, članak 6. stavak 4., prema kojem je predsjednik dužan sazvati Skupštinu u roku od 30 dana ukoliko to zatraži najmanje jedna trećina zastupnika, a u istom članku stoji da u protivnom podnositelji zahtjeva mogu Skupštinu sazvati sami.

Znajući za zahtjev, kojeg je Štimac dostavio 19. siječnja u HNS, Vlatko Marković je 16. veljače, sazvao Skupštinu HNS-a za 19. travnja, a u pisanom priopćenju, koje je podijeljeno novinarima, stoji da 'način pokušaja preispitivanja pravomoćne odluke izborne skupštine predstavlja pravno nasilje i izigravanje same svrhe i smisla zakonskih propisa, pa bi eventualna odluka donijeta u tom kontekstu bila nezakonita, a samim tim i pravno ništavna'.

Dakle, Marković i delegati koji su glasovali za njega, pa nisu ni nazočili današnjoj sjednici, unaprijed su osporili legalnost izbora Igora Štimca koji je naglasio da su sve radnje koje je poduzeo bile sukladne zakonu i Statutu HNS te da je sada na državnim organima da donesu pravorijek. Štimac je kazao da će prvi sljedeći korak biti ovjereni zapisnik s ove skupštine dostaviti Uredu za opću upravu Grada Zagreba na upis promjena. Ukoliko to Gradski ured ne napravi u zakonom propisanom roku od 30 dana, po riječima njegovog glavnog pravnog savjetnika i člana 'Markovićenog IO' Ivana Brlekovića, onda će se o 'pravnoj zavrzlami u HNS-u' obavijestiti najprije Ministarstvo uprave pa Upravni sud te Ustavni sud.

Iz Markovićevog tabora su već poručili da je ova izvanredna Skupština 'početak anarhije zbog čega bi nas Uefa i Fifa mogle sankcionirati', a iz Štimčeva odgovaraju da 'su za to krivi oni koji su doveli do takvog stanja i koji uporno stvaraju nepravilnosti'.

U subotu je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na izvanrednoj konferenciji za novinare podijelio 'mišljenje' Svjetske i europske nogometne federacijea kojeg su potpisali glavni tajnik Fife Jerome Valcke i Uefe Gianni Infantino u kojem stoji da te institucije neće priznati nikakve odluke donesene na nedjeljnoj skupštini.

Tom prigodom glavni tajnik HNS-s je odbacio mogućnost postojanja dva predsjednika, jer pravo djelovanja ima samo onaj tko je pravilno registiran u Uredu državne uprave, a naglasio je i da Fifa te Uefa ne bi dozvolile 'miješanje politke u djelovanje nacionalnog nogometnog saveza'.