UZBUDLJIVO U LOS ANGELESU

Stao najveći niz u povijesti UFC-a poslije podijeljene sudačke odluke o kojoj će se još pričati

05.08.2018 u 09:27

Bionic
Reading

UFC ima jednog starog i jednog novog prvaka nakon UFC 227 eventa u Staples Centru (Los Angeles). T.J. Dillashaw onaj je koji je ostavio pojas u svom vlasništvu, tehničkim nokautom u prvoj rundi protiv Codya Garbrandta, dok je Henry Cejudo prekinuo veliki niz Demetriousa Johnsona, pobjedom sudačkom odlukom o kojoj će se neko vrijeme pričati

T.J. Dillashaw pravi je prvak, koji se svoju novu obranu naslova odradio 'šampionski', savladavši Codya Garbrandta uvjerljivije nego prije devet mjeseci, kada mu je oduzeo titulu, odnosno vratio je u svoje vlasništvo. Ovog puta nije čekao drugu rundu nego je sve završio unutar prvih pet minuta, no u još jednoj odličnoj i uzbudljivoj borbi.

Za razliku od prvog okršaja, Dillashaw je ovog puta ostavio dojam agresivnijeg borca, dok je Garbrandt odlučio taktiku bazirati na čekanju prilike munjevito ga pogoditi. Nakon nekoliko nevinijih izmjena, prva ozbiljnija akcija donosi slučaj gdje su obojica istovremeno pogodila krošeom te su obojica u trenutku uzdrmani.

Dojam je kako su oba borca tada odlučila napasti, odnosno iskoristiti uzdrmanog protivnika, no biti će da se Dillashaw brže oporavio. Unutar iduće žestoke razmjene, dva puta je Dillashaw poslao široki desni kroše u bradu, a taj drugi bio je onaj koji Codya poslao na pod.

Krenuo je žestoki napad Dillashawa, Garbrandt se nije predavao i pokušavao je uzvratiti, no koljeno u bradu te nakon toga nova serija uz rub kaveza, dovela je do toga ga je izazivač bio gotov i sudac Herb Dean pravovremeno je prekinuo borbu, čime je Dillashaw završio ovaj rivalitet s dvije nokaut pobjede i možebitna treća borba može doći tek ukoliko Garbrandt napravi novi impresivni pobjednički niz.

Henry Cejudo postao je novi prvak muha kategorije, detronizirajući Demetriousa Johnsona, no dugo će se pričati o ovoj borbi i načinu na koji su suci donijeli odluku. Bila je to borba u kojoj se nakon prve runde činilo kako će sve biti po starom. Johnson je pametno radio, nije dozvoljavao nikakve prilike svom protivniku i prvih pet minuta uvjerljivo uzeo u svoju korist, piše Fight Site.

Drugu rundu također ie odlično odradio do polovice, kada smo napokon vidjeli nešto više od Cejuda, koji je pred zadnju minutu upisao rušenje te kontrolirao Johnsona na podu.

To je prvaku poslužio kao upozorenje te je treću dionicu radio ozbiljnije, nanosio štetu izazivaču, no zlatni olimpijac pred kraj runde ponovno je rušio, ali bez ikakvih dodatnih učinaka koji bi mu trebali osigurati bodove.

Niti četvrta runda nije ponudila ništa novo, odnosno ponovno je Johnson bolji na nogama, no ovoga puta Cejudo je do rušenja došao sredinom runde i držao pasivnu kontrolu do njenog isteka.

Peta runda je bila slična prethodnima, odnosno i dalje se Johnson bolje kretao i pogađao bolje udarce, dok je Cejudo čeka priliku za hrvanje. Jedno rušenje upisao je sredinom runde, ali Johnson se odmah ustao, da bi nedugo nakon toga upisao i drugo, no ponovno nije uspio na podu napraviti apsolutno ništa.

Nakon 25 minuta vrlo dinamičke i zanimljive borbe, dojam je bio kako je Johnson ovog puta imao najteži ispit do sada, ali da je ponovno napravio dovoljno za obranu titule, no dva suca su dodijelila tri runde Cejudu, na veliko iznenađenje svih prisutnih, koji tako postaje tek drugi prvak muha kategorije u UFC povijesti te čovjek koji je prekinuo najbolji šampionski niz u povijesti UFC-a (11 obrana naslova Johnsona).

Teško je objektivno prokomentirati odluku, no dojam je da je Cejudo do pojasa došao na račun jednog rušenja po rundi i to rušenja na koja nije uspio vezati nikakvu dodatnu štetu. Nadamo se revanšu!

UFC 227 – Rezultati

T.J. Dillashaw (c) vs. Cody Garbrandt – TKO (R1, 4:10)

Henry Cejudo def. Demetrious Johnson – podijeljena sudačka odluka

Renato Moicano def. Cub Swanson – SUB (R1 4:15)

JJ Aldrich def. Polyana Viana – jednoglasna sudačka odluka

Thiago Santos def. Kevin Holland – jednoglasna sudačka odluka

Pedro Munhoz def. Brett Johns – jednoglasna sudačka odluka

Ricky Simon def. Montel Jackson – jednoglasna sudačka odluka

Ricardo Ramos def. Kyung Ho Kang – podijeljena sudačka odluka

Sheymon Moraes def. Matt Sayles – jednoglasna sudačka odluka

Alex Perez def. Jose Torres – KO (R1 3:36)

Zhang Weili def. Danielle Taylor – jednoglasna sudačka odluka

Marlon Vera def. Wuliji Buren – TKO (R2 4:53)