DOMINIRA STATISTIKOM

Srpski nogometaš koji svakako zaslužuje posebnu pažnju

21.03.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Isti je igrač u dresu Srbije u posljednje vrijeme imao najviše loptu u nogama, dao najviše dodavanja, uputio centaršuteva, a na njega su uglavnom išle i gotovo sve uspješne lopte u prostor. On je – Aleksandar Kolarov!

(foto: ONCE football)

Zahvaljujući statističkim podacima koje smo dobili od ONCE footballa, mogli smo napraviti analizu srpske reprezentacija i njihovih igara u posljednje vrijeme, točnije, u posljednjoj prijateljskoj te posljednjoj natjecateljskoj utakmici.

(foto: ONCE football)

Reprezentacija Srbije odigrala je posljednju utakmicu kvalifikacija u gostima kod Makedonije, a na vrućem su terenu u Skopju poraženi rezultatom 1:0. U dvije prijateljske utakmice između kvalifikacijskih ogleda, Srbi su redom pobijedili Čile i Cipar, obje utakmice rezultatom 3:1, i tako pokazali vidni napredak u svojoj igri. Kao statistički mjerodavnu utakmicu uzeli smo njihov dvoboj na gostovanju kod Cipra.

(foto: ONCE football)

Kao najvažnije statistike, a kako bismo došli do prave igračke produktivnosti, uzeli smo u obzir koliko igrač sudjeluje u akcijama svoje ekipe tijekom cijele utakmice, te koliko se igra bazira upravo na njegovom učinku. Pa je tako zanimljivo bilo vidjeti da je u oba dvoboja upravo Aleksandar Kolarov bio igrač koji je najviše držao loptu u svome posjedu (16 posto protiv Cipra i 17 posto protiv Makedonije) te imao najviše dodavanja prema suigračima (86 protiv Makedonije, te 94 protiv Cipra).

(foto: ONCE football)

Osim ova dva važna podatka, vidljivo je da većina opasnosti za protivnička vrata stiže preko lijeve strane, gdje se Kolarov vrlo često pridružuje napadu, pa se ne može reći kako igra poziciju klasičnog beka, više je riječ o igraču koji ima dozvolu ići duž cijele lijeve strane, pa tako često provoditi vrijeme na protivničkoj polovici. Tako je protiv Makedonije čak pet od osam ukupno ubačaja u šesnaesterac došlo u režiji Kolarova, a vidljivo je da su i lopte u prostor protiv Cipra išlo prema lijevoj strani, gdje se uglavnom nalazi Kolarov.

(foto: ONCE football)

Što se njegove klupske forme tiče, Kolarov u dresu njegova kluba ne cvjetaju ruže, pošto je dobar dio sezone proveo što ozlijeđen, a što na klupi za rezerve. Tako je u Premiershipu počeo tek osam utakmica, a jednako je toliko ušao s klupe. Sveukupno, Kolarov je nastupio 21 put u dresu Cityja ove sezone, postigao četiri pogotka, a posebno je opasan svojom ljevicom iz prekida, koje često izvodi i u klupskom dresu.

(foto: ONCE football)

Znači li to da je on ujedno i najveća opasnost za Hrvatsku teško je reći, ali očito je riječ o igraču o kojem ovisi mnogo toga u igri Srbije. Kako je i izbornik Štimac potvrdio, upravo bi prodori Kolarova s jedne te Ivanovića s druge strane mogli biti dio igre kroz koji će Srbi biti najopasniji. Stoga, potreban je oprez…