OLIMPIJSKI HEROJI

Srčane poruke narodu legendi hrvatskog sporta

16.06.2016 u 17:30

Bionic
Reading

'Još sanjam olimpijsko zlato i nadam se da ću ga jednog dana i dosanjati,' rekao je hrvatski gimnastičar i član olimpijske ekspedicije za Rio de Janeiro Filip Ude na predstavljanju nove Jane, vode s porukom hrvatskih olimpijaca, održanom u četvrtak u prostorijama Konzum Akademije u novozagrebačkom naselju Sopot.

Legendarni hrvatski olimpijci poput današnje doministrice za sport Janice Kostelić i njezina brata Ivice Kostelića, košarkaša Tonija Kukoča i Dina Rađe, rukometaša Ivana Balića te 16 aktualnih sudionika skorašnjih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru Zlatko Horvat, Ivan Čupić, Lucija i Ana Zaninović, Filip Hrgović, Sandra Perković, Filip Ude, Maro Joković, Blanka Vlašić, Giovanni Cernogoraz, Martin i Valent Sinković, Šime Fantela i Igor Marenić, Petar Muslim i Snježana Pejčić, autori su motivirajućih poruka na novoj ediciji Jana bočica, a slažu se u onoj glavnoj - 'Samo srcem uistinu možeš pobijediti'.

S talentom se rađaš, sa srcem pobjeđuješ,' poruka je aktualne olimpijske pobjednice u bacanju diska Sandre Perković. 'Veliki novci nisu od nikoga napravili pobjednika, veliko srce je,' tvrdi najbolja hrvatska streljašica Snježana Pejčić, osvajačica bronce iz Pekinga 2008. 'Ne pobjeđuju oni koji vole pobjedu, nego oni koji vole igru,' poručuje osvajač rukometnog olimpijskog zlata iz Atene 2004. Ivano Balić.

Poruka gimnastičara Filipa Udea, osvajača srebrnog odličja na konju s hvataljkama u Pekingu 2008., kaže: 'Kad ne bih volio to što radim, sav bi trud bio uzaludan.' Ude će u Rio de Janeiru po treći put u karijeri pokušati ostvariti svoj san.

'Otkako sam počeo trenirati gimnastiku san mi je bio osvojiti olimpijsko zlato. Još ga uvijek sanjam i nadam se da ću ga jednog dana i dosanjati, možda već ove godine, poručuje Ude i dodaje da, ako i ne uspije u Brazilu, ne misli odustati.


'Cilj mi je nastupiti najmanje četiri puta na olimpijskim igrama, tako da ću sigurno biti još i u Tokiju, a za dalje ćemo vidjeti. Nije uvijek sve u pobjedi i medaljama, to je jedno vrlo vrijedno životno iskustvo, koje bih volio da što duže potraje, kako bih mogao postići što više vrhunskih rezultata i ostvariti svoje snove,' zaključio je 30-godišnji Čakovčanin.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izrazio je veliku dozu optimizma 50 dana uoči početka Olimpijskih igara.

'Bez obzira na dosadašnji broj hrvatskih sportašica i sportaša, dugo nismo imali ovako dobru kvalitetu, pa ako ih sve posluži zdravlje, mislim da postoje sve pretpostavke da se veselimo dobrim rezultatima u Riju,' istaknuo je Mateša zahvaljujući na dosadašnjoj suradnji Agrokoru i Jamnici, kao jednim od najdugovječnijih partnera hrvatskog sporta.

'Zahvaljujem našim olimpijkama i olimpijcima koji su bili toliko dobri da dio svoje kreativnosti, dio svoje želje i prepoznavanja sportskog uspjeha prenesu na ove poruke i kroz njih čitavoj sportskoj javnosti ukažu kako zapravo nastaje sportski rezultat i što je, osim samog rezultata, bitno,' dodao je Mateša te posebno skrenuo pozornost na poruku naše proslavljene olimpijke Janice Kostelić.

Njezin potpis stoji pod porukom "Uspjeh koji nije postignut pošteno i časno, ne vrijedi ništa".

'Skrećem pozornost na njezinu poruku, ne zato što je ovdje, već zato što nikada nije bila aktualnija nego danas, kad se olimpijski pokret bori s nizom dopinških skandala, gdje je upitan i nastup pojedinih zemalja na Igrama. Ta poruka jasno ukazuje koji je pravi put u poštenom sportskom natjecanju.'