DAN D ZA REPREZENTACIJE

Srbi u Mariboru traže prolaz, BiH u Pariz po prvo mjesto

11.10.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Danas će biti poznata većina imena reprezentacija koje su se direktno plasirale na Euro 2012. u Ukrajini i Poljskoj. Čak deset utakmica će odlučivati o prvom ili drugom mjestu u skupini, a jedna bi mogla donijeti i izravan plasman na Euro s mjesta najbolje drugoplasirane reprezentacije

Mnoge reprezentacije se nadaju da će ih upravo danas pomaziti sreća te da će uspjeti doći do prvog mjesta u skupini ili barem do drugog, koje vodi u dodatne kvalifikacije za Euro 2012. U skupini A Njemačka je sigurno prva, no zato se za drugo mjesto bore Belgija i Turska. Belgija ima bod više, a u posljednjem kolu igra protiv 'elfa', dok Turska dočekuje slabašni Azerbajdžan.

U skupini B čak se tri reprezentacije bore za dva mjesta. Rusija je prvoplasirana s dva boda više od Irske i tri od Armenije. U posljednjem će kolu Rusija dočekati Andoru i teško da će prosuti bodove, no zato će se u direktnom ogledu Irska i Armenija boriti za drugo mjesto.

Italija je u svojoj skupini C izborila prvo mjesto, no zato pred posljednje kolo Estonija drži drugo mjesto s bodom više od Srbije. Estonci su svoje odigrali i mogu se nadati da Srbija neće uspjeti pobijediti Sloveniju u Mariboru. Povijest govori da u njihovim ogledima gost nikada nije pobijedio i to je loša vijest za 'orlove'. Ipak, teško je očekivati da bi Estonija mogla šokirati i proći dalje. Točnije, prije će Srbija doći do pobjede protiv Slovenije, u čijem taboru vlada turobno raspoloženje.

Bosna i Hercegovina će probati na gostovanju u Parizu iznenaditi Francusku i osvojiti prvo mjesto u skupini D. 'Ljiljani' mogu na Stade de France istrčati potpuno bez pritiska jer su već osigurali dodatne kvalifikacije, a eventualnom pobjedom nad 'tricolorima' kreirali bi veliko iznenađenje.

U skupini E sasvim je jasno da će Nizozemska biti prva, a Švedska druga, no njihov ogled bit će važan zbog činjenice da bi Šveđani, ukoliko pobijede doma, i matematički osigurali status najbolje drugoplasirane momčadi i tako otišli direktno na Euro.

Engleska je u svojoj skupini G sigurno prva, a zna se i da će Crna Gora u dodatne kvalifikacije, tako da je posljednje kolo revijalno. Zanimljivo će biti u skupini H, gdje će se boriti Danska i Portugal za prvo mjesto. Sada imaju isti broj bodova, a Ronaldu i društvu je dovoljan bod iz Danske da budu prvi. Istina, trećeplasirana Norveška iz prikrajka se nada da bi mogla osvojiti drugo mjesto, no za to joj treba pobjeda Portugala te mora pobijediti Cipar s devet golova razlike.

U posljednjoj, skupini I Španjolska je uvjerljivo prva, dok se za drugo mjesto bore drugoplasirana Škotska i Češka, koja za Škotima zaostaje bod. Škotska će na megdan Španjolskoj i teško da može do pobjede, zato će morati osluškivati vijesti iz Litve, gdje igra Češka, koja bi pobjedom i, ako joj se poklopi rezultat iz Španjolske, mogla osvojiti drugo mjesto.

Bude li Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama, sigurno će biti nositelj u tim utakmicama jer ima najbolji Uefin ranking.

Utakmice su, inače, na rasporedu 11. ili 12. studenoga (prva) te 15. studenoga (uzvrat). Ždrijeb će biti u četvrtak u 13 sati u hotelu Sheraton u Krakovu, a među tih osam selekcija sigurno će biti Crna Gora, kao nenositelj.

Potencijalni sudionici još su Turska ili Belgija (skupina A), Rusija, Irska ili Armenija (skupina B), Srbija ili Estonija (skupina C), Francuska ili BiH (skupina D), Švedska (skupina E - no pobijedi li Nizozemsku, bit će najbolja druga), zatim Portugal, Danska ili Norveška (skupina H) te Škotska ili Češka (skupina I).

Uz Hrvatsku, nositelji će sigurno biti Portugal ili Danska, a o rezultatima zadnjih utakmica ovisi tko će još biti nositelj.