SP s mrljom

Sramotne scene u Beogradu; šokantno priznanje atletičarke s Kosova koja je javno progovorila o tome što je sve doživjela u Srbiji

22.03.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Gotovo svi svjetski mediji prenijeli su vijest iz Beograda sa Svjetskog dvoranskog prvenstva gdje je atletičarka s Kosova imala sramotan tretman

Mnogi ljubitelji sporta širom svijeta ostali su u čudu nakon što se oglasila atletičarka s Kosova Gresa Bakraqi koja je doživjela pravu sramotu.

No, mnogi se slažu kako taj gaf nije samo sramota za organizatore tj. Beograd nego i za krovnu svjetsku atletsku organizaciju (World Athletics).

Naime, atletičarka s Kosova Gresa Bakraqi – koja je jedina predstavnica ove zemlje na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu - nije mogla nastupati pod svojom zastavom. Razlog je što Srbija, država koja je domaćin prvenstva, ne priznaje neovisnost Kosova. Službeno je tako odlučeno i dogovoreno uz objašnjenje kako 'bi izbjegli tenzije zbog političke situacije.'

Na službenoj listi pored njenog imena zastave nije bilo, ali to nije sve kada je odnos organizatora prema njoj u pitanju. Kosovarka Bakraqi medijima je otkrila kakav je tretman imala u Beogradu i kako su se ponašali prema njoj.

'Organizatori su cijelo vrijeme pokušavali pokriti natpis KOSOVO na mojoj majici. Osjećala sam se diskriminirano i nisam željela nastupiti ako nemam isti tretman kao ostale natjecateljice. Na kraju sam ipak nastupila s natpisom KOS', kazala je Bakraqi dodavši:

'Novinari su me stalno tražili izjave, ali osiguranje i policija, koji su me svuda pratili, to nisu dozvoljavali', objasnila je Bakraqi koja se razočarana vratila s ove svjetske smotre.

I nije jedina sportašica s Kosova koja je doživjela tako nešto. Fotografije koje će ući u povijest objavio je Kosovski olimpijski odbor.