sve je snimljeno

Sramota Nigerije; za mjesto u reprezentaciji plaćalo se treneru

05.09.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Trener u stožeru nogometne reprezentacije Nigerije Salisu Yusuf suspendiran je u srijedu na godinu dana zbog primanja mita.

Nigerijski nogometni savez je Yusufa proglasio krivim jer je primio tisuću dolara od novinara koji se predstavio kao menadžer i tražio da neki igrači budu u reprezentaciji. Osim jednogodišnje suspenzije Yusuf, koji radi kao trener u stožeru nigerijskog izbornika Gernota Rohra, kažnjen je i novčanom kaznom u visini od 5.000 dolara.

On je bio prvi pomoćnik Rohra na svjetskom prvenstvu u Rusiji, a samostalno je vodio Nigeriju na afričkom prvenstvu početkom ove godine.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Novac da u reprezentaciju uvrsti Osasa Okora i Rabiu Alija je primio prije afričkog prvenstva koje se igralo u siječnju i veljači. Oba su igrača pozvani u reprezentaciju, ali je Nigerijski savez objavio kako nema dokaza da je novac utjecao u odluku Jusufa jer se očekivalo da će njih dvojica biti dio momčadi. 

No, odluka o kazni je donesena jer je primanje novčanih poklona zabranjeno, a Yusufova odluka da  primi novac, što je novinar i snimio, 'nanijela je štetu ugledu i integritetu  nogometa u Nigeriji'. 

BBC, koji je prikazao snimke, dodaje kako je ovo dio puno veće istrage o korupciji u afričkom nogometu koju vodi novinar iz Gane Anas Aremeyaw Anas.